Alergia la proteina din laptele de vacă. Cum am descoperit-o și cum o tratez

Photo by Providence Doucet on Unsplash

Alergia la proteina de lapte de vacă este cea mai frecventă alergie care apare la copiii sub doi ani. Din fericire, medicii susțin că în majoritatea cazurilor ea dispare după vârsta de 3 ani, uneori după 6 ani.

În SUA, aproximativ 6% dintre copiii cu vârste între 0 și 2 ani suferă de alergii alimentare, iar alergia la proteina de lapte este pe locul al doilea, după cea la alune, arată studiile Academiei Americane de Alergii, Astm și Imunologie. 

De ce apare această alergie?

Laptele de vacă are grăsimi, proteine și un zahăr numit lactoză.
Cele trei proteine din componența laptelui de vacă sunt responsabile pentru alergii. Este vorba despre lactalbumină, beta-lactoglobulină și cazeina. Organismul copiilor alergici nu le recunoaște ca inofensive și dezvoltă anticorpi împotriva lor. Anticorpii elimină histamină, cea care produce simptomele alergiei.

Histamina poate duce la probleme respiratorii, dureri abdominale, diaree și vărsături. Tot ea este responsabilă pentru strănut, nas care curge sau mâncărimi la nivelul ochilor. Acestea sunt, de fapt, simptomele alergiei la laptele de vacă.

Simptomele alergiei la bebeluși

Sunt trei tipuri de simptome ale APLV (alergia la proteina din laptele de vacă): imediate – mâncărimi, umflarea feței sau a limbii, gâtului și buzelor, la câteva ore – vomă, diaree, scaune verzi sau cu mucus, dureri abdominale, la câteva zile, după ce copilul a consumat o cantitate mai mare de lapte: sufocare, diaree, erupții la nivelul pielii.

Am găsit și acest jurnal, care vă poate fi de ajutor în stabilirea APLV.

În cazul nostru, așa cum se întâmplă în majoritatea situațiilor, bebelușul a avut probleme digestive: diaree și regurgitări puternice.

Refluxul și diareea, simptome pentru APLV

Încă de la naștere, Tudor a regurgitat. Ni s-a spus că este normal, că mulți bebeluși fac așa pentru că mănâncă repede și nu scot tot aerul din stomac. Ajunsesem să îl ținem și câte o oră la verticală, ca să fim siguri că nu se îneacă. Cum îl puneam în pătuț, imediat regurgita. Îmi amintesc nopțile de coșmar. Sugea, apoi îl țineam o oră la verticală, pe umăr, îl plimbam prin cameră. Doar așa adormea mititelul, pentru că refluxul îl deranja și nu reușea să adoamă la sân, ca majoritatea bebelușilor. Apoi îl puneam în pătuț și după nici două ore se trezea din nou și o luam de la capăt.

Nu ne-am dat seama că este simptom de alergie decât la două luni, când a mai apărut ceva: diareea. În timpul fiecărui alăptat, bebelușul meu făcea diaree. Fiind alăptat exlcusiv, e normal să aibă scaun cu o consistență moale, dar la el era apă, se absorbea complet în scutec. Am vorbit cu medicul pediatru, care ne-a recomandat să îi dăm calciu carbonic. După multe căutări, am găsit la o farmacie laborator, pentru că doar ele mai vând. Este un produs foarte bun și extrem de ieftin, eficient pentru colicile bebelușilor. Sunt mămici care îl consideră depășit, dar la noi a fost bun pentru că a mai redus din regurgitări, însă nu a avut efect contra diareei.

Pentru că el lua bine în greutate, chiar peste medie, medicul a spus să nu ne facem griji. Eu, însă, mă tememea să nu se deshidrateze. Uda scutece normal, însă diareea nu mi se părea firească. Așa că am insistat și pediatra mea (super doctor, nu ca al Marei) mi-a spus să scot lactatele din alimentație.

Și acum parcă o aud: hai să încercăm o dietă fără lactate. Să vedem dacă avem îmbunătățiri. Am citit că în unele cazuri de APLV rezultatele se văd după o lună, chiar mai bine, de la eliminarea lactatelor. La noi s-au văzut după doar două zile. Tudor a început să facă normal caca, iar regurgitările au fost mai puține. Nu am scăpat de ele, dar mai avea doar câte o vomă în jet pe zi, față de una după fiecare alăptat.

Analizele nu sunt relevante până la un an

Cei de la Synevo recomandă un panel de analize care determină valoarea lgE specifice față de laptele de vacă, lactalbumina, betalactoglobulina şi cazeina. Poate fi făcut lgE și pentru alte tipuri de lactate, de exemplu cel de capră. Dacă se obțin valori crescute, atunci este vorba despre alergie. Un alt test este Phadiatop Infant, care costă aproximativ 100 de lei.

Pediatrul meu, la fel ca și medicul alergolog Alexis Cochino (la care am fost înainte să începem diversificarea), mi-au spus că până la un an analizele nu sunt relevante. În multe cazuri, copiii au alergii, dar nu sunt depistate în panelul de analize. Așa că este de preferat regimul alimentar până la un an.

Când dispare alergia, dar și ce complicații poate produce

Potrivit acestui ghid medical, în care sunt adunate recomandările medicilor din Europa, pacienții ar trebuie evaluați la 6 sau 12 luni, ca să vadă dacă au scăpat de alergie. În 75% din cazuri, copiii scapă de APLV până la 3 ani, iar în 90% din cazuri până la vârsta de 6 ani.

În unele situații, mai ales când nu sunt tratate, alergiile pot crea, mai târziu, rinite alergice și chiar astm. Cel mai bine mergeți la medicul pediatru și decideți împreună ce trebuie să faceți și cum stabiliți dacă bebelușul are sau nu o alergie. Consultați, de asemenea, un alergolog și un gastroenterolog. Doar împreună cu un medic puteți stabili dacă bebelușul are sau nu alergie. Un regim fără lactate, pentru un copil sănătos, înseamnă să îl privăm de alimente necesare creșterii sănătoase.

Eu am adoptat un stil de viață total diferit, după ce am descoperit alergia. O să vă împărtășesc experiența mea cu alăptatul unui copil cu APLV, dar și cum am început diversificarea și ce alimente am introdus. Până atunci, mare grijă ce mâncați la restaurante! Multe alimente, la care nici nu vă gândiți, au lapte, lactoza sau proteină de lapte.

Dacă vreți să aprofundați problema alergiei la proteina de lapte, am pus la final câteva documente oficiale și articole care mie mi-au fost utile:

Diagnostic Approach and Management of Cow’s-Milk Protein Allergy in Infants and Children: ESPGHAN GI Committee Practical Guidelines

Cow’s Milk Allergy in Children – worldallergy.org

ALERGIILE ALIMENTARE LA COPIL – MSRM

9 COMMENTS

  1. Buna! Dupa ce am mers si noi la muuuulti medici, am descoperit singura calciu carbonic dupa un an si jumatate de chin…L-am folosit pentru scaune moi si am descoperit ca nu mai vomita si nici nu imi mai refuza mancarea ca inainte. Ii administrez de 2 saptamani fetiței care are un an si jumatate. Intrebarea mea este pe ce perioada poate fi administrat, cum vi s-a spus sa il administrati?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here