Am rămas însărcinată, de acum ce am voie să mănânc și ce nu? Cred că toate mamele și-au pus întrebări despre alimentatia din sarcina. Cel mai bine este să vorbiți cu medicul ginecolog, care să vă spună exact ce nu aveți voie și ce alimente ar trebui să mâncați mai mult, în funcție de carențele pe care le aveți.
Eu am ținut cont de recomandări și am respectat lista alimentelor interzise, care sunt periculoase pentru bebeluș. Vă las și vouă lista, din ghidul întocmit de Ministerul Sănătății, dar și de la medicii ginecologi, cu recomandări pentru mame, în perioada sarcinii și alăptării.
Medicii recomandă o dietă normală, fără restricții. Multe fructe, legume, cereale, lapte, ouă, dar și carne bine gătită.
Principalele surse alimentare de calciu sunt laptele, produsele lactate, tofu și alimentele îmbogățite cu calciu, conform ghidului Ministerului Sănătății.
În sarcină este bine să bem multă apă, ca să ne hidratăm, iar după ce naștem, trebuie să bem cu cel puțin 0,75-1 litru mai mult decât înainte de a alăpta. Bebelușii alăptați exclusiv nu au nevoie de apă până la 6 luni!
ALIMENTE DE EVITAT ÎN SARCINĂ:
Ouăle crude și preparatele din ouă crude sau gătite puțin. Medicii nu le recomandă, pentru că pot conține salmonella.
Peștele cu conținut ridicat de mercur. Peștii prădători, precum rechinul, macroul rege sau peștele-sabie au mai mult mercur, iar acesta poate afecta sistemul nervos al copilului
Alcoolul – interzis în sarcină și în alăptare, conform ghidului Ministerului Sănătății. Femeile care aleg să consume alcool în alăptare trebuie să întrebe medicul cu privire la cantitatea pe care o pot consuma. În timpul sarcinii, consumul de alcool poate duce la malformații congenitale, întârziere de creștere și dezvoltare a bebelușului.
Fumatul – interzis în sarcină și alăptare, conform ghidului
Fructe și legume nespălate
Ficat și alte alimente care conțin vitamina A
Cafea în exces. Asta nu înseamnă că nu poți bea o cafea pe zi.
Alimente care pot avea listeria:
brânzeturi moi (de exemplu camembert, brânză cu mucegai)
carne crudă, care nu este bine gătită sau dacă este servită rece
salate nespălate
fructe de mare crude sau crude afumate
lapte și derivate nepasteurizate
Gravidele și mamele ovo-lacto-vegetariene, care alăptează, trebuie să își suplimenteze dieta cu fier, ca să asigure un aport adecvat, conform Ghidului Ministerului Sănătății.
Gravidele și femeile care alăptează trebuie să consume sare iodată. OMS și UNICEF recomandă iodarea universală a sării ca o strategie de siguranță. Sarea nu se dă, însă, copiilor până la 2 ani!
2 COMMENTS
[…] să piardă sarcina decât cele care nu consumă cafea. Pe baza studiilor făcute până acum, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum moderat. American Pregnancy Association consideră că gravidele nu ar trebui să bea […]
[…] să piardă sarcina decât cele care nu consumă cafea. Pe baza studiilor făcute până acum, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum moderat. American Pregnancy Association consideră că gravidele nu ar trebui să bea […]
[…] Alimentatia […]