Am un copil răsfățat!

Îmi iubesc copilul mai mult ca orice pe lumea aceasta. Acum, în primii lui ani de viață e doar cu mine și am tot timpul din lume să îl răsfăț, să îi arăt că îl iubesc, să îl strâng în brațe, să dorm cu el în pat, să dansăm împreună, să îl las să se murdărească, să alergăm prin bălți și să ne jucăm în ploaie.

De ce să îi interzic să fie fericit? Cu ce mă ajută, cu ce îl ajută? Dacă nu îl răsfățăm noi, părinții, cât este mic, cine o să îl răsfețe? Profesorii, șeful, când va merge la serviciu, soția (sper ca ea să îl răsfețe măcar puțin), prietenii? Nu, frate! Mama și tata, mamaie și tataie, bunicul și bunica, unchii și mătușile! Ei să îl răsfețe, să îi arate că îl iubesc și că e important în familie, că are un cuvânt de spus, chiar dacă este mic. Așa va învăța să ia decizii și să răspundă pentru ele. Dați-i voie să aleagă.. ce să mănânce, unde să se joace, când să doarmă. Nu înseamnă că va fi haotic, nu înseamnă că nu îl ghidați, nu înseamnă că îi puneți viața în pericol! Limitele își au și ele rostul.

Nu îl ține în brațe, că se învață! Ei, na! Crezi că la 18 ani o să se urce pe mine să îl car prin casă? Nu, dar parcă mi-aș dori ca la 18 ani să vină și să mă strângă tare în brațe, să îmi spună că mă iubește fără să îi fie rușine de cei din jur și să găsească mereu alinare la noi.

Va fi un răsfățat, o să ți se urce în cap! Serios? Cred că putem găsi un echilibru în toate. Hai să nu ne mai credem copiii proști, să începem prin a le da autonomie, dreptul de a decide pentru ei, să știe că și părerea lor contează, oricât ar fi de mici. Prefer să am un copil răsftățat decât un încuiat, un om lipsit de empatie și care nu știe să își exprime sentimentele!

Dacă nu îl răsfățăm noi, nici că o să mai primească asta în viață. Dragostea necondiționată vine doar de la părinți.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here