Antrenamentul la olita. Cand trebuie sa inceapa si cum trebuie sa facem?

Olita este un alt capitol controversat in viata noastra si a copiilor nostri. Pe vremuri facutul la olita era un moment parca de mandrie nationala. E ok, nu e un geniu daca incepe sa faca devreme caca la olita. Pe de-o parte ii inteleg pe parintii nostri, viata fara scutece de unica folosinta e grea, iar olita era salvarea lor. Cu cat bebe facea mai repede la olita cu atat scapau ei de o grija in plus.
Ei, dar intre timp am evoluat si noi ca oameni, ca tehnologie, iar specialistii au mai facut ceva studii si au mai tras niste concluzii si au ajuns la parerea ca nu trebuie sa ne grabim deloc cu antrenamentul la olita/wc. Un copil poate sa invete sa-si faca nevoile direct la wc, folosind un reductor pentru colacul de wc. De fapt, asa mi se pare si normal. Ce spun specialistii? Olita asta a fost inventata ca sa nu iasa copilul iarna la latrina in fundul curtii. Acum putem sa ne bucuram de avantajele toaletei care este pozitionata langa dormitor si este dotata cu calorifer. Asociatia Americana de Pediatrie a publicat un articol care ne poate face sa intelegem putin tot procesul acesta. Din acest articol retinem asa:
“More specifically, at 18 months, children may show signs of readiness; at 24 months, a step-by-step approach for teaching the child his/her role in the process should be initiated; at 30 to 36 months, most children will have achieved daytime continence; and finally, at 36 to 48 months, most children will have completed nighttime training”.
Asadar abia pe la 18 luni un copil ar putea sa inteleaga care e treaba cu olita, antrenamentul ar putea sa inceapa pe la 2 ani, iar renuntarea la scutece pe timpul noptii poate deveni realitate pe la 3-4 ani! Si acum, toti bunicii sa-si puna mama in cap si sa strige “Vai, mama, nu se poate!”. Ba se poate, sa va zic si de ce.
Cat de periculos este facutul la olita?
Sigur, de aici poate sa inceapa controversa. “Eu l-am pus de la 6 luni”, “Ba al meu a renuntat la 12 luni la scutece”, etc. Ca, da, pe la unele case facutul la olita ramane la fel de important ca admiterea la facultate. “Your child must be both physically and emotionally ready for toilet training. Most children are ready to start when they are between 22 and 30 months of age, but every child is different. Toilet training usually becomes a long and frustrating process if you try to start it before your child is ready” Este sfatul celor de la Webmd cu care sunt perfect de acord. Am scos citatul asta ca sa subliniez ca orice fortare a copilului poate duce la un esec garantat. Graba strica treaba (si pe aia mica si pe aia mare) Bun, acum sa vedem de ce. Antrenamentul la olita presupune ca bebe sa se abtina sa faca in momentul in care simte nevoia, atunci, pe loc. Pentru varsta lor frageda asta se traduce prin infectii urinare, dar si prin modificari ale musculaturii,  nu o zic eu, ci specialistii. Cititi cele doua articole, merita. Cum a mancat si a mers cand a fost pregatit, tot asa o sa faca si la olita/wc. Este un lucru natural care nu trebuie fortat nici din graba noastra si nici din dorinta de a ne lauda audientei cu marea performanta a copilului nostru.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here