Cauți pediatru pentru copil? Iată testul de care trebuie să treacă!

Mai ai puțin și naști, ai luat tot ce-ți trebuie și ce nu-ți trebuie dar tot mai ai de bifat ceva: pediatru ! Trebuie să fie unul bun, nu-i așa? Perfect să fie! Păi să vedem dacă trece testul!
  • să fie pediatru ! Mulți părinți își înscriu copiii la medicul de familie și tot la acesta apelează la nevoie. Nu este tocmai în regulă, medicul de familie nu este specialist în pediatrie, de multe ori va recomanda tratamente nepotrivite pentru un bebeluș. (Este important, de exemplu, să intuiască din timp o posibilă alergie la proteina din laptele de vacă. A povestit Cătălina prin ce a trecut cu Tudu.)
  • să locuiască sau să aibă cabinetul relativ aproape de tine. În prima lună este necesar ca bebelușul să fie evaluat săptămânal, apoi o dată pe lună. Pentru siguranța copilului, chemi pediatrul acasă, este riscant să expui un nou-născut în mediul din spital sau clinică. Deplasarea implică, de regulă, costuri mai ridicate, așa că este un avantaj să fie aproape. În plus, când începi tu să mergi cu bebelușul la cabinet, este mai ușor să fie aproape decât să străbați tot orașul până la pediatru.
  • să răspundă la telefon/sms/what’s up/messenger. Ideea este să-ți răspundă! Nici tu nu te apuci să suni la 3 dimineața dacă găsești un mucus în scutec dar, dacă bebe se simte rău, să știi că te poți baza pe pediatrul ales să-ți răspundă și să te îndrume.
  • să fie amabil cu tine și prietenos și răbdător cu bebe. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să dai de un pediatru țâfnos, arogant, care să nu știe să-l liniștească pe cel mic și care să te facă să te simți vinovată pentru că ai ajuns cu bebe la medic. (Oricum, la primul bebe, avem atacuri de panică la două minute, uite cel mai des întâlnite frici de părinți.)
  • să fie pro alăptare. Adică să înțeleagă cât de important este, pentru tine și pentru bebeluș, ca acesta să fie alăptat, și să nu-ți recomande, pentru te miri ce motiv, să întrerupi alăptarea. (Cătălina a scris despre miturile în alăptare, aruncă un ochi, să nu te trezești că îți spune și pediatrul tău așa ceva!)
  • să fie pro blw. Adică să accepte și această variantă de autodiversificare, să te spijine dacă vrei să mergi în această direcție și să te direcționeze către un curs de prim ajutor.
  • să fie documentat, să aibă habar de ultimele recomandări ale Ministerului Sănătății și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), atunci când vine vorba de diversificare și să nu te pună să-i dai copilului supă de legume și apoi tot câte o legumă la trei-patru zile. Și să nu te pună să-i dai copilului ceai sau zahăr sau miere sau sare! (Articole documentate de Cătălina, despre diversificare, găsești aici și aici .)
  • să găsești loc când vrei o programare. Degeaba ți-ai înscris copilul la cel mai bun pediatru din lume dacă prinzi o programare abia peste două luni! Asigură-te că medicul este accesibil!

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here