Ce știe copilul meu la un an și jumătate și cum l-am învățat

foto: Marian Stanescu

Fii-mea e foarte deșteaptă, bănuiesc că mă moștenește. La câte a învățat, mă gândesc serios dacă mă apuc de căutat grădiniță sau facultate pentru la toamnă. Glumesc!  E un copil care se dezoltă frumos și care, ce-i drept, are o mamă minunată care îl învață tot felul de lucruri și mai minunate.  Lăsând gluma la o parte, Mara e un copil normal, vesel și foarte activ. Ma uimește pe zi ce trece cu câte lucruri învață. E păcat să uit toate astea așa că m-am apucat să fac inventarul de 18 luni.

1. Face ca toate animalele pământului: leu, cățel, pisică, cocoș(care face cocoteee sau cotete), broască, rață, caluț, soricel, iepuraș (care face boc-boc de la bocanilă nu țup-țup), pui, găină, curcan, oaie, vacă, vulpea ( cum nu stiți cum face vulpea?)
2. Spune cuvântul clar și asociaza cu obiectul în sine: capră, lapte, apă, pai, focă, carne, cremă, mâna, ochi, cap, ou, mot.
3. Cuvinte proprii: ama = telecomandă, boca= ciorap/botoși/ încălțări, luli sau lulica= suzetă, au au= caciulă, guno= gunoi, mati=matură, lula=lumina, vrrrum= mașina, choo choo = trenulețul, ba ba= baie, bap= câine ( este primul ei cuvânt), tiki tiki= ursuleț
4. Duce gunoiul, șterge pe jos și vrea să dea cu mătura. O mai las un pic și o învăț să dea cu mopul, aspiratorul și să-i ducă bere lu’ ta-su.
5. Știe tot familionul după nume: mami sau mamica, tati sau tatică, nuti, gabi gabi, may, dan, buni, tutli (tuși), caa (Klah), timti (Tibi), Didi, Nuca (cațelul Nero adică), Dody. A învățat și prietenii, prima este Flafi
6. Știe să arate picioarele, mâinile, ochii, nasul, gura, dinții, urechile, părul, burtica, inimoara și fundul :))
7. Dă năsuc ( adica cum se pupă eschimoșii) și pupiciu ( adică pupici baloși pe obraji), cere să-i punem muzică, dansează și are coregrafie clară pe anumite melodii, bate din palme, face ca indienii, ne dă să-i pupăm picioarele. A învățat să-și dea părul din ochi, spune noroc (noc) după ce strănută și bate palma.
8. Colaboreaza la îmbrăcat-dezbrăcat: ridică mâinile, bagă capul, ridică piciorul. Când îi spun să dăm pantalonii jos se pune pe burtă și ridică picioarele că să-i trag pantalonii. Îi arat bluza și îi spun “Bagă capul” și vine în viteză și strigă “caaaaap”

Toate astea le-a învățat pe rând. Cum vedeam că prinde ceva o mai învățam și alte lucruri pe aceeași temă. De exemplu, parcă pe la 10 luni ne-am prins noi că știe de picioare așa că i-am tot repetat și arătat toate părțile corpului.

Metode de învățare

Nu-mi place să citesc cărți despre parenting și cum își dau toți cu părerea. Sunt mamă, ce mama mă-sii! Nu-mi trebuie facultate și scheme exacte pentru a-mi crește copilul. Nu am nevoie de rețete perfecte și șabloane, ci doar de energie și multă iubire.

Am observat că îi plac foarte mult animalele așa că i-am luat carți cu diferite animale și i-am povestit despre ele. Eu vorbesc foarte mult cu Mara încă de când s-a născut. Îi spun ce program avem în fiecare zi, îi povestesc ce vom face, îi arăt poze, ne uităm pe carți ( nu are încă rabdare la citit povești), iar cu taică-su are ritual de dans seara.

De fiecare dată când îi dau în mână ceva îi numesc obiectul respectiv, chiar daca îl știe, la fel fac când îi arăt diverse chestii. Știe unde nu are voie, dar se întâmplă să mai uite din când în când :)). O învăț mereu în joacă, ori cu un cântecel inventat, ori cu gesturi care o distrează, așa am reușit s-o fac să stea la îmbrăcat.

Când știu că urmează ceva nou în viața ei o pregătesc din timp, îi povestesc și îi arat poze, așa am făcut, de exemplu, cu bradul care fost mângaiat frumos trei săptămâni. Când am plecat în vacanță prima dată cu avionul i-am arătat avioane și poze cu locurile pe care le vom vizita.

Important este să strecori tot ce vrei să-l înveți pe copilul tău în lucruri normale din viața lui, să ai răbdare și să faci totul să fie un joc amuzant.

Copiii se dezvoltă diferit, nu trebuie să-i comparăm. De exemplu, Mara a mers târziu. S-a ridicat în picioare abia la 11 luni și abia la 1 an și 3 luni a început să meargă singură.

La vorbit însă nu o întrece nimeni, v-am zis, trebuie să semene și cu mine.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here