Cum descoperim principala infecție care pune în pericol viața bebelușului

streptococul b
Streptococul B. Ați auzit despre el? Eu nu, până în săptămâna 36 de sarcină. Habar nu aveam că îl am și nici cât de periculos poate fi pentru bebelușul meu, că îi pune viața în pericol. Depistat și tratat la timp nu produce, însă, sechele.
 O să încep cu experința mea, iar la final vă las să citiți părerea avizată a unui medic  ginecolog. Și dacă vă mirați de burta mare din foto, să știți că a mea era!
Analizele care au făcut diferența între viață și moarte
            În săptămâna 36 de sarcină am făcut analiza pentru streptococul B. O analiză de rutină, alături de altele. Așa credeam până când am primit rezultatul, pozitiv! Și am început să citesc, să mă documentez, să vorbesc cu medicul meu ginecolog. Am aflat cât de periculos poate fi acest streptococ pentru nou-născut și ce trebuie să fac ca să elimin cât mai mult riscurile.
Am început un tratament cu augmentin și ovule, în speranța că streptococul o să dispară. În același timp, medicul m-a avertizat că, chiar dacă dispare, poate să reapară până voi naște. Așa că am stabilit împreună că îmi vor face antibiotic și în perfuzie, în momentul în care nasc. Dacă aș fi născut natural, așa cum îmi doream, atunci antibioticul urma să fie făcut după ce mi se rupea apa sau cand incepeau contractiile. La cezariană antibioticul a fost făcut când am intrat în sala de operații.
Am stabilit la întâlnirea pe care am avut-o înainte să nasc, cu neonatologul, că in 24 de ore de la naștere i se va face analiza de proteina C reactivă bebelușului, pentru a vedea dacă a luat sau nu streptococul. Această analiză arată dacă există infecții în organismul copilului.
Eram foarte speriată, pentru că în aceeași săptămână murise un nou-născut la o maternitate din țară, din cauza streptococului b. De ce? Pentru că medicii de acolo, deși știau că mama are acest virus, nu au făcut analizele copilului, iar el a făcut septicemie și nu a mai putut fi salvat.
În cazul meu, riscurile ca bebelușul să ia virusul, cel puțin teoretic, erau mici. Am născut la 38 de săptămâni și o zi, deci nu prematur, nu am născut natural- sunt șanse mai mari să ia streptococul așa, băiețelul meu a avut 3950gr la naștere- nu a fost mic, nu mi s-au rupt membranele înainte, nici 20 de ani nu mai am, deși mi-aș dori.
Bebelușul trebuie testat, chiar dacă pare perfect sănătos! 
Din păcate, bebelușul meu a luat streptococul, deși nu se încadra în tipologii. Din fericire, medicii  de la Regina Maria, acolo unde am născut, au depistat la timp infecția din organism și au tratat-o cu antibiotic, timp de 5 zile. Insist pe faptul că bebelușul meu nu se încadra în nicio tipologie, pentru a convinge cât mai multe mame cu streptococ b să facă analizele nou-născutului. Copilul meu a fost vioi de la început, nu a plâns mult, nu avea febră, nu era apatic, a supt la o oră de la naștere, nimic nu arăta că ar avea o infecție în organism.
Si, totuși, o avea. După cinci zile de tratament cu două antibiotice, bebelușul a scăpat de streptococ. Și de orice altă problemă legată de el, pentru că nu rămân sechele dacă este tratat la timp. Cât am stat internați, el a fost cu mine în rezervă, l-am alăptat, iar anticorpii l-au ajutat să lupte cu boala. Doar când i se făcea tratamentul îl luau la neonatologie,  a avut o branulă în mână, pentru antibiotic.
Tudor are acum 10 luni. Spune mama, tata, papa, baba și face primii pași, de mână cu noi. Analiza aceea din primele 24 de ore a făcut diferența dintre un copil bolnav și unul sănătos, a făcut diferența dintre viață și moarte! Și nu este o exagerare. Un copil care ia streptococul și nu este tratat fie moare, fie rămâne cu sechele neurologice pe viață.
Așa că, vă rog, faceți-vă testul în sarcină și apoi analizele copilului, în cazul in care sunteti purtatoate de streptococ B. Cu tratament la timp nu e nicio problemă!
Am cerut părerea unui medic ginecolog, ca să aveți punctul de vedere al specialistului. Îi mulțumesc doamnei doctor ginecolog Denisa Nica, de la Ana Medical Center,  pentru că a acceptat să ne răspundă la întrebări.
 
Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie la Ana Medical Center Fashionmoms: Cum depistăm streptococul de grup B? Dr Denisa Nica: Streptococul de grup B este cea mai comună infecție care poate pune în pericol viața nou-născutului, dar și pe cea a mamei. Este prezent în cazul a 25% dintre femei și are rareori simptome. Prezența lui se depistează în urma unei analize de rutina, a culturilor din flora vaginală, rectală și orală. Eu fac acest screening tuturor pacientelor mele, de rutină, atunci când sarcina ajunge la 35-37 de săptămâni, ca parte din conduita medicală. În cazul în care rezultatul este pozitiv, vom avea grijă să începem tratamentul cu antibiotice în momentul în care se declanșează travaliul. Transmiterea fetală se face fie pe cale ascendentă, așa-numita transmitere verticală, fie în timpul travaliului. Rata de transmitere verticală în cazul femeilor purtatoare a acestui streptococ este de 50%. Fashionmoms: Care e protocolul in timpul nasterii, fie că vorbim de nașterea naturală sau de cezariană? Dr Denisa Nica: Protocolul terapeutic este același în timpul nașterii, fie că discutăm de o naștere naturală sau de una prin operație cezariană. Tratamentul începe la internarea în spital și presupune doze precise de antibiotic, administrate intravenos, la anumite intervale de timp, până la scoaterea fătului, diferențele fiind făcute, practic, de durata acestui proces, cu totul. Virulența streptococului diferă în funcție de structura acestuia. Partea buna, spun studiile, este că rata de infecții a scăzut cu până la 70% în ultimii 30-40 de ani, ca urmare a acestor tratamente. Fashionmoms: Ce factori de risc pot determina transmiterea streptococului de la mama la copil?   Dr Denisa Nica: Riscul de transmitere a streptococului beta hemolitic de grup B creste, în special, dacă nașterea a survenit după un travaliu lung, adică membranele au fost rupte de peste 18 ore, dacă pacienta a făcut febră mare în timpul travaliului ori dacă nașterea a avut loc prematur, adică înainte de săptămâna 37 de sarcină. Infecția urinară cu streptococul de grup B, în timpul sarcinii, creste și ea șansele ca nou-născutul să preia streptococul de la mamă. De asemenea, în cazul în care pacienta a avut o naștere anterioară, prin care fătul a fost infectat, există o probabilitate destul de mare ca situația să se repete. Fashionmoms: Ce analize îi facem bebelușului, pentru a vedea daca a luat sau nu streptococul? Când? Dr Denisa Nica: Copilul născut dintr-o mamă purtatoare a streptococului beta hemolitic de grup B va fi atent monitorizat de departamentul de neonatologie. Prin urmare, tratamentul nou-născutului va fi stabilit de medicul neonatolog, în functie de particularitățile fiecărui caz în parte.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here