Cum m-am pregatit un an pentru prima sarcina

De regula, imi place sa am un plan de la care sa ma abat atat cat este cazul, atunci cand situatia o impune. Cam asa a fost cu prima sarcina – nu m-am imaginat niciodata facand un copil in timp ce schimb joburile sau apartamentele inchiriate. Da, am vrut sa ma asez la casa mea, cum se spune, si sa am o oarecare stabilitate financiara.
La mine, momentul in care m-am simtit pregatita sa devin mama a venit undeva pe la 33 de ani. Atunci am inceput sa ma gandesc serios si am discutat cu un ginecolog. Mi-a recomandat sa fac niste investigatii preliminare – profilul TORCH (printre altele, se verifica daca organismul are anticorpi petru rubeola, toxoplasma) si rezultatele au fost bune. Insa, la o ecografie transvaginala, s-a descoperit un polip intrauterin (un fel de ,,lopatica” ce face aproape imposibila fixarea unei sarcini, mi-a explicat gincologul). Medicul care mi-a facut investigatiile mi-a recomandat totusi sa incerc sa raman insarcinata si, daca nu reusesc timp de 6 luni, sa revin la consult pentru a discuta despre posibilitatea interventiei chirurgicale (histeroscopie). Aceasta optiune de a mai astepta nu facea insa parte din planul meu, asa ca am apelat la un alt ginecolog care a decis ca, din moment ce imi doresc mult sa raman insarcinata, trebuie sa scap urgent de acel polip. Interventia a fost la spitalul Ion Cantacuzino din Capitala – conditii decente, am avut si noroc ca in acea zi au venit cei de la Directia de Sanatate Publica in control. Operatia a durat aproximativ 30 de minute, a fost cu anestezie generala (prima operatie din viata mea si, recunosc, mi-a fost teama, dar m-a motivat mult dorinta de a deveni mama), totul a decurs perfect. Recomandari ulterioare: fara contact sexual timp de o luna si apoi utilizarea de teste de ovulatie pentru a identifica perioada fertila (histeroscopia mi-a ,,resetat,, ciclul menstrual, mi-a explicat ginecologul. In plus, o femeie are, pe luna, doar 3 zile de fertilitate maxima, in cazul meu era indicat sa le caut cu acele teste – principiul este ca la testele de sarcina, se introduc in urina si se asteapta liniutele!) In tot acest timp am mers si la stomatolog! Ce legatura are? Pai in sarcina este indicat sa eviti anumite tratamente, anestezii, interventii. Am citit ca in trimestrul doi se pot efectua totusi anumite proceduri, dar eu nu am vrut sa imi asum riscuri, avand in vedere ca m-as fi aflat si la prima sarcina. Asadar, dupa tratamentele stomatologice, histeroscopie, teste de ovulatie, a venit si momentul mult asteptat: am ramas insarcinata! (la 34 de ani si 2 luni)

Am avut o sarcina usoara, fara kilograme in plus (,,de vina” a fost diabetul gestational, despre care am povestit aici ), fara stari de voma, fara pofte, picioare umflate etc. Am condus masina pana in saptamana 40. Am facut cezariana la cald si m-am recuperat foarte repede, fara dureri ulterioare. Despre nasterea in sistemul privat voi scrie in curand, cum a fost la stat a povestit Catalina.

Voi cum v-ati pregatit pentru prima sarcina? Ati avut un ,,to do list” sau ati lasat totul la voia intamplarii?

6 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here