Cum traversezi depresia după naștere? Înveți să trăiești în prezent și să respiri

Photo by bruce mars from Pexels
Cred că în prima noapte, după externarea din maternitate, m-am simțit ca într-o unitate militară, când se dă alarma. Apoi, luni de zile m-am zbătut prinsă între două ,,lumi”: cea de dinainte de copil, trecutul unde eu dețineam controlul, și cea cu bebe, unde eram prinsă mereu cu garda jos și speriată de viitorul imprevizibil. Am plâns? Mult. Mai plâng? Uneori. Cum am traversat despresia după naștere? Am luptat cu mine, cum am știut. La seminarul FashionMoms am aflat, însă, că puteam să fiu mai blândă cu mine. Și că …

Nu trebuie să fiu doar MAMĂ și nu trebuie să mă simt vinovată

dacă fac ceva doar pentru mine

Depresia după naștere începe, timid, încă din timpul sarcinii, și ne poate copleși după apariția copilului. De ce? Cauzele sunt multiple, explică Viorela Grecu Olariu, psiholog: amestecul celor din jur (opinii, sfaturi care te fac să simți că nu ești potrivită să-ți crești copilul), lipsa ajutorului (încerci să le faci pe toate – și să gătești, și să faci curat, și să ai grijă de copil), lipsa timpului pentru tine (nu mai ai timp să mănânci, să faci duș, să te uiți în oglindă sau să ieși din pijamale), grija pentru ce i se poate întâmpla copilului. Însă, ceea ce ne afectează cel mai mult este dispariția ,,rolurilor” pe care le aveam înainte de bebe. Psihologul Viorela Grecu Olariu ne-a explicat în felul următor: noi suntem ca un bol cu energie, energie pe care o distribuim către rolurile pe care le avem înainte de apariția copilului. Însă, după ce naștem, celelalte roluri dispar, apare cel de mamă și cam cu asta rămânem, devine unicul nostru rol. Din postura asta nu suportăm eșecul, ar însemna că suntem imperfecte, adică nu suntem mame bune. Deci simțim că trebuie să facem totul noi, când vine vorba de copii numai noi știm ce este cel mai bine. Nu delegăm nimic, altfel ne-am simți inutile. Ei bine, asta este o capcană! Lipsa suportului social este o cauză a depresiei, faptul că nu acceptăm ajutor din exterior. La fel și lipsa sprijinului soțului, care nu înțelege dezechilibrul prin care trecem din cauză că ne-am pierdut rolurile. Nu poate să înțeleagă pentru că el și le-a păstrat pe toate.
Sfatul psihologului: Pentru echilibrul nostru și al copilului, trebuie să ne asumăm și alte roluri. Faceți încă ceva pe lângă rolul de mamă, găsiți-vă hobby-uri, ieșiți cu soțul, ieșiți cu prietenii! Prezența ta 24 de ore din 24 de ore nu reprezintă o garanție a dezvoltării armonioase a copilului, din contră! Bun, vă spuneam la început că mă simțeam prinsă între două lumi. Greșit! Mi-ar fi fost mai ușor să fiu prezentă în corpul meu, echilibrat, spune Liliana Ionescu, instructor yoga&Pilates. Înainte să așteptăm aprecieri, sprijin, de la soț sau prieteni, trebuie să ne dăm nouă înșine o îmbrățișare. adică să ne acceptăm, să ne iubim așa cum suntem.

Când trăiești în trecut, experimentezi depresia. Când trăiești în viitor, experimentezi anxietatea. Când trăiești în prezent, experimentezi conectarea cu tine.

http://www.cassiedahl.com/
http://www.cassiedahl.com/
Sfatul Lilianei: Încearcă să meditezi în timp ce mergi –  adică lași ,,monkey mind” (gândurile care nu ne dau pace, ne fac să ne simțim anxioși, neliniștiți, confuzi) deoparte și observi ce este în jur, fără să judeci, doar să constați prezența: o pisică, un copil, o piatră, un copac, o floare, o casă. Și respiri. Și expiri (de exemplu, ca în imagine, urmărind conturul palmei). Și orice crezi că te ajută să rămâi în prezent, este bine să faci. Și, ce să vezi, cheia este în mâinile și în inima noastră! Pentru că, spune Liliana, copilul te aduce cel mai repede în prezent! Da, sunt cu totul de acord! Am realizat și eu că vreau să traiesc frumos, în prezent. Mai am momente când pic, dar mă ancorez repede în prezentul meu de o șchioapă, cu râs cristalin și gene lungi, și-mi trece. Îi felicităm pe speakerii noștri, au fost senzaționali. Și le mulțumim partenerilor care ne-au fost alături: Bibi Shoes, Hotmama, United Socks și Ingenius Hub. Suntem recunoscătoare că am fost sprijinite de cei care ne citesc și care ne apreciază munca. Asta ne-a dat curaj să mergem mai departe, vă așteptăm și la alte seminarii FashionMoms! Ti-a plăcut articolul? Te așteptăm cu un LIKE PE FACEBOOK și UN FOLLOW PE INSTAGRAM! Mulțumim! Hai în grupul Fashion Moms! JOIN

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here