Epidemie de gripă declarată oficial. Ce facem?

Photo by rawpixel on Unsplash

Ministrul Sănătății a declarat, oficial, epidemie de gripă în România, după ce 54 de persoane au murit din cauza bolii. Nu este cazul să ne panicăm, să ne închidem în case împreună cu copiii, dar trebuie să respectăm câteva reguli de bun-simț ca să reducem riscul de a lua gripă.

Ce facem? Ne protejăm, fără să fim panicați.

 • ne vaccinăm, discutăm cu medicul despre vacinare
 • ne spălăm pe mâini foarte bine, cât mai des. șervețelele umede antibacteriene nu sunt suficiente
 • evităm spațiile foarte aglomerate
 • tușim și strănutăm acoperindu-ne gura, apoi ne spălăm pe mâini
 • evităm să mergem la spital, dacă avem alte probleme medicale mergem la medicul de familie
 • dacă avem simptome de gripă, mergem urgent la medic

Care sunt simptomele gripei?

 • simptomele pornesc brusc
 • febră mare
 • stare de rău cu dureri musculare
 • durere de cap puternică și oboseală generalizată
 • gripa este contagioasă de la 2 la 10 zile.

Citiți aici care este diferența dintre gripă și viroză.

Doctorul Mihai Craiu, spitalul Virtual pentru Copii: ”Dacă sunt semne de alarmă (imposibilitatea alimentatiei/suptului, respirație foarte grea sau imposibilitatea trezirii copilului) mergem la Urgente imediat. Altfel ascultăm recomandarile medicului de familie. Un copil anterior sănătos, care are vârsta peste 5 ani, NU ARE riscuri majore de complicatii severe prin gripă sezonieră. De fapt, nu este cazul sa reacționăm irațional şi să luăm decizii pripite. Copiii care nu au boli grave, inainte de a fi gripați, vor face rareori complicații fatale.”

Ce nu facem? Iată ce spune doctorul Mihai Craiu, pe Spitalul Virtual pentru Copii:

” 1. Dacă febra nu scade deloc, în ciuda dozelor corecte de Paracetamol sau Ibuprofen, nu ne grăbim cu alte antitermice, fară aviz medical.
În nici un caz nu dăm aspirină (nici efervescentă, nici tamponată, de nici un fel!!) unui pacient care ar putea avea gripă. Sau varicelă😊 De ce? Pentru ca ar putea face complicații mortale, cum este sindromul Reye (de citit linkul) care afecteaza grav ficatul şi creierul copilului.

2. Nu ne repezim la spital cu un copil care are DOAR febră si se simte altfel foarte bine şi se joacă normal, dacă este un copil ce nu are nici o boală gravă cunoscută. Mai ales dacă are mai mult de 5 ani.

3. Nu ne ducem la spital NICI in a 5a zi de febra f mare asociată cu semne evidente de ILI. Chiar dacă aflăm, la acest moment, cu ajutorul testelor de laborator, ca este gripă, e prea tarziu pentru tratament specific cu antivirale (Oseltamivir). Tratamentul are eficacitate maximă dacă e inceput in primele 2 zile de boală.

4. Nu utilizăm la domiciliu şi FARĂ consult medical, nici un antibiotic. In această de grupă de NU ANTIBIOTICE intră si prescripțiile telefonice. Copilul mic, sub 5 ani sau avand o boala cronică, TREBUIE consultat direct, daca e suspect ILI şi nu telefonic!!

5. NU ne “culcăm pe o ureche” după un test rapid negativ pentru gripă. Nu este absolut sigur ca nu avem boala şi că nu o putem transmite altora. Trebuie să ne izolăm la domiciliu si sa evităm cu grijă să nu tusim incorect (fără a acoperi cu cotul). Cateva zile, putine, până scade febra.

6. Nu dezvoltăm o psihoză pentru nevoia imperioasa de test de gripă. Zeci de copii au fost adusi la INSMC (si in toate celelalte spitale de copii pe care le cunosc) pentru testare de gripă. Sub cele mai ciudate pretexte – are vecinul de palier gripă, scoala noastră va fi închisă, stau in oraşul cu numarul maxim de pacienti confirmati etc etc. Uneori la copii altfel sănătoşi.
Testul de gripa ar trebui făcut la acei pacienti care ar trebui internați sau care au o formă severă de boală sau care ar putea face complicații majore.

7. Ca sa fie cu noroc… Nu dam Oseltamivir (Tamiflu) de capul nostru. Dacă dăm super-ofertă de Tamiflu tuturor copiilor cu gripă suspectată si la toți contacții lor, vom obtine o selecție a virusurilor circulante cu rezistență la Oseltamivir. S-a mai întâmplat şi in anii trecuti. Abuzul de Tamiflu are aceleasi efecte de selecție a “golanilor MARI si rezistenti” ca şi excesul de antibiotice in cazul bacteriilor.

8. Nu există purtător sănatos de virus gripal. Şi nu facem teste să verificăm dacă “a rămas” virusul în corpul copilului dupa vindecare.

9. Nu intrăm in panică din cauză ca nu am gasit Tamiflu din proprie inițiativă pt autotratament la domiciliu. Doar pentru că banuim ca avem gripă. In spital pentru pacienții cu gripa medie/severă exista medicatia adecvată.

10. Diversele suplimente de “imunitate” promovate asiduu pe toate canalele radio-TV in aceste zile au efect ZERO BARAT ABSOLUT pentru cazurile de gripă. Dacă e gripă uşoară (cum sunt aproape toate formele de boală observate recent) se va vindeca fără niciuna din doctoriile “miraculoase”. Daca e gripă severă se tratează in spital.”

Hai în grupul Fashion Moms! JOIN!Ti-a plăcut articolul? Te așteptăm cu un LIKE PE FACEBOOK și UN FOLLOW PE INSTAGRAM! Mulțumim!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here