Greutatea bebelușului, coșmar de părinte. Cum verificăm dacă este bine

,,Ia bine în greutate? I-ai făcut proba suptului? Mănâncă bine?”. Sunt câteva dintre întrebările care te urmăresc de la nașterea copilului. Ajungi să dormi lângă cântar, îl cântărești pe bebe zilnic și simți că ți se taie picioarele când vezi că ,,nu a luat suficient în greutate”. Știu ce zic, am trecut prin asta, greutatea bebelușului meu m-a urmărit șase luni de zile!

Proba suptului este irelevantă! Știu, nu lipsește din experiențele mamelor noastre și nici din manualele vechi de pediatrie însă…În prezent, specialiștii confirmă că nu se poate determina cantitatea exactă de lapte transferată și asimilată de către bebe. Este important și cât regurgitează, dacă este cântărit cu sau fără haine, cu sau fără scutec, când a făcut pipi, plus că există erori date de cântar!

Graficele de creștere sunt orientative! Știu, unii pediatri ne dau cu ele în cap, ba mai și descurajează mămicile care alăptează și le sfătuiesc să completeze cu lapte praf! Cine nu se încadrează este fie ,,prea slab”, fie ,,prea gras”! Fals! Fiecare copil are propriul ritm de creștere, bazat fie pe greutate, fie pe înălțime, fie pe ambele. Aveți aici  standardele de creștere recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru greutatea bebelușului .

Mi-am cântărit săptămânal copilul, până la 6 luni! În fiecare zi de marți, la prima oră, înainte de masă, o dezbrăcam și o puneam pe cântar. În momentele alea simțeam că mor dacă nu vedeam că a luat în greutate cel puțin 200 de grame! Da, citisem despre această metodă a mamelor de a se tortura, dar nu mă puteam abține.

Copilul meu nu a recuperat greutatea de la naștere în timpul indicat în cărți!  Însă nu avea nicio problemă cu indicatorii:

  • uda 5-6 scutece, aspect normal (urina rosiatică este semn de deshidratare și înseamnă că bebelușul nu primește suficient lapte matern/praf).
  • scaunul era normal, nu așa de des ca la cei alăptați, ci unul la 24-48 de ore.
  • era receptivă și vioaie.

La un moment dat a apărut mucusul în scaun și am bănuit-o de alergie la proteina din laptele de vacă! Am luat exemplul Cătălinei, am eliminat lactatele pentru câteva zile, în zadar. Am dus probe peste probe la analize, totul era bine. Mucusul a dispărut așa cum a apărut.

Am bănuit-o de reflux, mi se părea că regurgitează prea mult și prea des! Un pediatru mi-a recomandat să schimb urgent formula de lapte cu una antireflux. Am ales să-mi ascult instinctul și am mers cu bebe la o ecografie abdominală (unul dintre screeningurile recomandate pentru bebeluși). Nu avea reflux.

M-am liniștit abia atunci când greutatea bebelușului s-a dublat față de cea de la naștere, înainte să împlinească 6 luni (am ignorat teoriile cu 4 luni!). De atunci, o cântăresc lunar. Și am pus grijile în cui! Pentru că, deși nu a recuperat greutatea de la naștere, deși nu s-a încadrat în graficele pediatrilor, deși nu a luat constant în greutate așa cum scrie în cărți, s-a dezvoltat foarte bine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here