Cum îi afectează petrecerile de Halloween pe cei mici

Pe 31 octombrie, Americanii sărbătoresc Halloween. Dincolo de o sărbătoare comercială care a trecut repede oceanul, haideți puțin să vedem ce este cu acest Halloween.

Halloween este de fapt o zi în care se comemorează persoanele decedate, inclusiv sfinții și martirii.

 

 

 

 

 

 

Wikipedia zice așa: Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.

Acest eveniment există însă și în tradiția creștină ortodoxa și bănuiesc în mai toate religiile. Noi avem Moșii de toamnă-iarnă-primăvară- vară, atunci când se merge la biserică și apoi se impart alimente pentru sufletul celor trecuți Dincolo.

Mulți părinți se gândesc că cei mici se vor speria de toată recuzita presupusă de Halloween, dar dacă vrem totuși să adoptăm această sărbătoare, putem să decidem și ce e rău și bun în ea. Cine zice că trebuie să ne punem costume scârboase, înfricoșătoare, care să inducă teama celor mici?

Putem însă să ne folosim de această sărbătoare pentru a le explica celor mici despre viață și moarte. Da, e un subiect pe care copilul meu aș vrea să nu-l afle niciodată, dar din păcate nu se poate.

Copilul meu știe că aprindem lumânări la biserică pentru noi: mami, tati, bunici și tușici, pentru toată lumea, dar și pentru Ingerașii noștri pe care îi rugăm să aibe grijă de noi alături de Doamne- Doamne. La doi ani cam atât am putut să-i explic despre viață și moarte.

În amintesc din copilărie că mama nu ne ascundea de subiectul acesta. Luam parte la pomeni unde, evident că bucuria noastră era să mâncăm Calavie făcută de bunica.

Dacă îi învățăm pe cei mici totul prin joc, cred că putem să ne folosim de această sărbătoare colorată și la modă să îi învățăm și despre acest subiect la care ne e frică să ne gândim.

Putem să renunțăm la scheleți sau costume înfricoșătoare cu sânge și alte scârboșenii și să ne limităm la costumații de carnaval, sculptat dovleci și colindat. Halloween-ul este cum vrem noi să fie: poate fi o sărbătoare haioasă în care să ne costumăm și să mâncăm placintă cu miezul făcut din dovleacul sculptat sau poate fi un moment horror, care să ne traumatizeze copiii și care să le provoace tot felul de frici și temeri nejustificate, dar nu vrea nimeni asta, nu?

Noi, adulții, putem să selectăm din mormanul de decorațiuni puse la vânzare la toate colțurile doar acele produse care sunt sigure și benefice pentru copiii noștri și putem să ne folosim de acest prilej pentru a ne distra și pentru a-i învăța pe cei mici diverse lucruri, de la cum să faci o lanternă dintr-un dovleac, la noțiuni despre viață și moarte.

Mai jos un studiu făcut, evident, de cercetătorii americani (😊), dar și părerea unui psiholog român.

https://news.utexas.edu/2015/10/30/halloween-is-not-scary-to-young-kids-it-s-beneficial

https://psihologalinasimionov.wordpress.com/2015/10/31/halloween-ul-lectia-de-psihologie/

Ti-a plăcut articolul? Te așteptăm cu un LIKE PE FACEBOOK și UN FOLLOW PE INSTAGRAM! Mulțumim! Hai în grupul Fashion Moms! JOIN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here