Important! Ce faci și, mai ales, ce să NU faci când bebe are febră

ESTE PERICULOS să îi faci bebelușului frecție cu spirt sau oțet! Că amesteci sau nu cu apă, ține spirtul și oțetul departe de bebeluș, îl pot omorî.  Când bebe are febră, adică 38.5 intrarectal (temperatura măsurată cu termometru, în funduleț), urmați protocolul de mai jos și sunați la medic!
DE CE SPIRTUL ȘI OȚETUL POT OMORÎ BEBELUȘUL
  • sunt iritante pentru pielea atât de fină a celui mic, pot provoca arsuri chimice
  • conțin alcool, se absorb foarte repede de către pielea bebelușului, care este bine vascularizată la suprafață, și pot duce chiar la moartea bebelușului
  • pot provoca iritații grave ale ochilor
  • vaporii sunt toxici și pentru căile respiratorii
Când bunica vă spune că așa a procedat în urmă cu zeci de ani și copiii nu au pățit nimic, gândiți-vă că a avut noroc! Oamenii nu aveau acces la internet, voi aveți! Învățați din greșelile altora. Când bebe are febră, sunați la pediatru! Nu răspunde? Sunați la Peditel, numărul este 1791, vă răspunde un medic, indiferent de oră, și vă îndrumă! De asemenea, multe spitale private au hotline, adică linii telefonice de urgență, puteți suna și cere un sfat. Cum măsurați corect temperatura bebelușului Febra înseamnă că organismul bebelușului luptă cu o infecție. Îl vedeți că este mai roșu la față, mai cald ca de obicei, agitat și plânge mult.  Pentru un bebeluș, implicit și pentru un copil sub trei ani, temperatura se măsoară intrarectal. Folosiți un termometru cu vârf flexibil, evitați-le pe cele din sticlă! Dacă termometrul arată 37-38 de grade, bebelușul are o stare subfebrilă. Dacă termometrul arată 38-39 de grade, vorbim de febră moderată. La 39-41 de grade deja bebelușul are febră ridicată, iar peste 41 de grade se recomandă să sunați la 112. Iată ce presupune PROTOCOLUL, atunci când bebe are febră Dacă termometrul indică o stare subfebrilă, puteți apela la următoarele metode:
  • dezbăcați bebelușul, lăsați-l doar cu scutec sau body subțire
  • înveliți mâinile și picioarele (NU pe frunte sau pe abdomen sau pe piept sau pe spate) cu prosopele înmuiate în apă călduță (SĂ NU FIE RECI)
  • dacă nu se agită mai rău, încercați și o baie călduță, câteva minute
  • aerisiți camera, să nu fie prea cald
  • hidratați-l (lapte matern sau formulă sau apă în cazul celor mai mari de 6 luni)
Măsurați temperatura din nou, după 20-30 de minute. Dacă temperatura a depășit 38.5, se poate interveni și cu medicamente antitermice, cereți sfatul unui medic (cel mai bine este să întrebați pediatrul ce să aveți în casă, potrivit cu vârsta bebelușului). În paralel cu administrarea medicamentelor, se pot folosi metodele de mai sus (dezbrăcat, împachetări, baie). Dacă temperatura bebelușului a revenit la normal, țineți-l sub observație și faceți investigații pentru a descoperi ce anume a dus la episodul de febră. Atenție și la gripă, încercați să urmați câteva sfaturi elementare. Nu tratați ,,după ureche”, mergeți la medic pentru un test rapid, simplu, care vă ajută să luați tratamentul corespunzător. Sănătoși și informați să fim!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here