INTERVIU: Aduc bucurie altor copii cu jucăriile create pentru a își susține fiica bolnavă

  1. Pe Magdalena am cunoscut-o pe un grup de mame care lucrează de acasă. Este o femeie puternică, iar împreună cu soțul ei face jucarii de lemn pentru copii. Au pornit afacerea din dorința de a susține terapiile fetiței lor, cu paralizie cerebrală și tetrapareză spastică.
Când i-am auzit povestea, mi-au dat lacrimile și m-am gândit cât de puțin apreciem ce avem. Apoi mi-am dat seama că as putea face mai mult, așa că mi-am propus să fac cunoscută povestea acestei familii minunate și jucăriile lor să ajungă în toate casele cu copii!
FASHIONMOMS: Bună, Magdalena! O să te rog să ne spui câteva lucruri despre tine, despre familia ta. Magdalena Dehelean: Bună! Eu sunt Magda. Nu prea mă pricep să vorbesc despre mine, dar voi încerca. Sunt mama a două fete, Olivia – de 4 ani și Ella – de 1 an, sunt soție și, nu în ultimul rând, sunt femeie. Asta chiar dacă dau rateuri la acest capitol în ultimul timp. Noi 4 suntem un tot, chiar dacă viața ne-a oferit și bune și rele, toate acestea ne-au legat și au făcut din noi ceea ce suntem azi. Ne bucurăm de viață, ne retrăim copilăria alături de fete și încercăm să facem față tuturor provocărilor.
Ne place să aducem bucurie în sufletele copiilor, să oferim siguranța unei jucării de calitate.
FASHIONMOMS: Ești una dintre mamele care au renunțat la jobul inițial si au ales să lucreze de acasă. Cum v-ați gândit să faceți asta si ce făceați înainte? Magdalena Dehelean: Sunt impreună cu soțul meu din facultate. De 13 ani, căsătoriți de 6. Acum 4 ani a venit pe lume Olivia Nicola, un copil foarte așteptat, după o sarcină pierdută. A doua zi după naștere au început problemele. Olivia a făcut hemoragie cerebrală. Cauza? Nu știm nici în zi de azi…De atunci, viata noastă s-a dat peste cap cu totul…Într-un final am acceptat diagnosticul Oliviei, paralizie cerebrală și tetrapareză spastică și am început lupta pentru viața ei. A început cursa nebună după bani, după terapii, după răspunsuri.
Până  într-o zi în care am zis stop și am ascultat și nevoile ei. Așa am ales să ne dedicăm ei tot timpul nostru și toate resursele, pentru ca ea să fie fericită.
Eram pe mai multe  grupuri de Facebook  și am tot văzut că se caută jucăriile de lemn. L-am întrebat pe soțul meu dacă noi nu putem face. Și el a spus că da, deși nu lucrase niciodată cu lemnul… Am făcut o machetă și am pus poze cu ce am putea face pe profilul meu de Facebook.  Așa au început să vină zeci de mesaje. Încet, încet, am început să luăm comenzi, să ne interesăm de lemn ok pt copii, de vopsele certificate. Eu sunt medic veterinar de profesie, soțul meu tehnician mentenanță și protecția muncii… Ce facem acum chiar ne place! Ne place să aducem bucurie în sufletele copiilor, să oferim siguranța unei jucării de calitate. Soțul meu este atât de migălos că nici pe mine uneori nu ma lasă să îl ajut. Totul trebuie sa fie perfect, fără probleme ce pot pune în pericol copiii. Chiar dacă ne place ceea ce facem, mai ales acum că o avem și pe fetita cea mica… Totuși, la fiecare jucărie parcă sufletul îmi plânge… Știu că Olivia nu se poate bucura de ele….Pentru ea nu pot crea..
La Olivia Wood Toys aducem fericire, bucurăm copilăria copiilor!
Oferim posibilitatea la educație prin joc. Materialele noastre respectă toate standardele europene de producere a jucăriilor, fără a pune copiii în pericol. De ce să ne aleagă pe noi? Pentru ca punem suflet în tot ceea ce facem, pentru că le personalizăm în funcție de dorințele părinților și ale copiilor și, nu în ultimul rând, dar poate cel mai important, pentru că o ajutăm pe Olivia! FASHIONMOMS: Este foarte frumos ceea ce realizați. Cred, însă, că nu este deloc ușor să le faceți pe toate. Cum decurge o zi din viața voastră? Magdalena Dehelean: Viața noastră e un carusel. Avem zile frumoase, dar și zile crunte. Avem zile când râdem în hohote și zile când plângem la unison. Ziua noastră începe cu micul dejun. Pentru fete, noi nu prea apucăm. Apoi medicamente, terapii, joacă, cântece, tati creează jucării. Mai facem cu schimbul între noi, să mai putem face una, alta prin casă. Dacă trebuie să plecăm undeva, plecăm toți. Dacă e ceva ce poate rezolva tati, merge doar el. In rest, de noi, cei mari, nu prea mai avem timp. Și, uneori, asta își spune cuvântul. Mai ales pentru sănătate. Pentru noi ca și cuplu, familie… cred că tocmai greutățile ne-au unit! Soțul meu este pentru mine totul și sunt convinsă că și reciproca e valabilă. FASHIONMOMS: Aveți, pe lângă toate aceste griji, și grija banilor pentru terapii și tratamente. Care este costul lunar pentru acestea? Magdalena Dehelean: Costurile pentru terapiile Oliviei se pot ridica la sume foarte mari, asta dacă am avea posibilitatea… În aceasta boală, doar terapiile sunt soluția. Din păcate, în România ajutorul e foarte mic și de slabă calitate. Momentan, terapiile lunare sunt de aproximativ 3.000 de lei. Se adaugă la acestea terapiile anuale sau trimestriale, care ajung la aproximativ 10.000 de euro pe an.
Olivia face anumite terapii, dar doar uneori, pentru că nu ne permitem. Costurile sunt de la cateva sute la mii de euro pe terapie. De exemplu, într-un an am făcut de 2 ori o terapie, pe care medicii o recomandă de 3-4 ori pe an.
FASHIONMOMS: Ce îți dorești pentru Olivia? Magdalena Dehelean: Ce vreau pentru ea? Vreau totul! Dar, din păcate nu prea se poate. Am ajuns să nu mai visez cu ochii deschiși. Chiar dacă nu mi-am pierdut speranța! Vreau pentru Olivia sa fie fericită, să se simtă bine în corpul ei. Pentru restul, vom lucra cât de mult se poate. FASHIONMOMS: Cum pot oamenii să vă ajute? Magdalena Dehelean:  Cei care doresc să ne ajute o pot face în mai multe feluri. Să comande jucăriile noastre, să doneze cei 2% din impozitul pe venit, prin sponsorizări pentru firme sau pur și simplu ca și donație. Fiecare cum poate și dacă simte să facă asta. FASHIONMOMS: Este afacerea și un loc în care vă refugiați, e o terapie pentru voi? Magdalena Dehelean: E adevărat că uneori vedem afacerea ca pe un refugiu. Dar, cu toate acestea, uneori e o frustrare pentru noi, pentru că nu putem face față comenzilor, din cauza lipsei timpului. Soțul meu lucrează noaptea, dimineața devreme, printre sesiunile de terapie, mereu. Nu toți oamenii sunt dispuși să aștepte. Nu ne putem ocupa foarte mult de promovare, din păcate. Dar uneori se mai duc aceste probleme, când vedem bucuria de pe fața copiilor și mulțumirea părinților.
Olivia e o minune de copil, când zâmbește te topești de dragul ei
FASHIONMOMS: Spune-mi despre Olivia…ce îi place, cât o influențează pe ea jucăriile pe care voi le creați. Magdalena Dehelean: Olivia… Probabil voi fi subiectivă, dar Olivia e o minune de copil, când zâmbește te topești de dragul ei. Chiar dacă ea nu știe să se joace, avem joaca noastră: o pupăm zgomotos pe mâini sau pe față și ea se prăpădeste de râs, ascultăm cântecele care musai trebuiesc cântate de mine, chiar dacă vocea mea nu e chiar suavă. ÎI place Gașca Zurli, îi plac mâncărurile făcute de mami… I-am zis că mă duc la Masterchef! Pentru ea nu prea putem face jucării, doar câteva foarte mici, ce le poate tine în mână, să le miște. Dar orice jucării facem pentru ea și le folosește, pentru noi este enorm. Olivia și tatăl ei i-au făcut cadou Magdei un tricou cu amprentele lor: FASHIONMOMS: Sunteti niste părinți curajoși, mai aveti o fiică, mai mică. Magdalena Dehelean: Nu știu dacă suntem curajoși. Meritul pentru cea mică îl are soțul meu. Și Dumnezeu! Eu nu aș mai fi făcut vreun copil. Oliviei ii plac tare mult copiii și am zis că până la urmă e cea mai bună soluție și pentru ea, noi nu vom trăi veșnic. Plus ca poate învăța multe lucruri de la cea mică, chiar dacă startul a fost cumplit. Acum, încet, încet încep să se descopere. Ella, la capitolul jucării, este la faza de ros și băgat tot în gură. Dar e adevărat că are 2 jucării făcute de tati, pe care le preferă: o cutie cu bile și niște discuri. Probabil vor mai fi și altele, pe măsură ce crește.
Suntem o familie fericită, chiar dacă grijile, nevoile și problemele de sănătate par cĂ ne guvernează viața.
Magdalena Dehelean: Luăm totul așa cum vine și încercăm să trăim frumos. Cu Olivia învățăm zi de zi o lecție, cea a acceptării, a speranței și a luptei. Cu Ella ne retrăim copilăria. Ele sunt acele picături care au completat întregul. În rest, suntem simpli oameni și părinți, cu bune și cu rele. Dacă vreți să cumpărați jucării de lemn, pe model Montessori, frumoase și sigure pentru copiii voștri intrați și comandanți de pe  Olivia Wood Toys . Dacă vreți să aflați mai multe despre povestea Oliviei sau să donați, intrați pe blogul familiei Dehelean sau accesați pagina de Facebook. La fel ca părinții Oliviei sunt și Adnana și soțul ei, dar și Cristina și Gabi, ale căror povești le puteți citi pe blog.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here