INTERVIU: Povestea Stupului Vesel si sfaturi despre miere

stupul vesel

Multi ne intrebam cum deosebim cu adevarat mierea naturala de cea contrafacuta. A venit momentul sa aflam asta si sa primim mai multe tips and tricks despre miere de la Madalina Plesca, proprietara Stupul Vesel. Madalina a crescut intr-o familie de apicultori, iar acum vinde mierea produsa de albinele pe care le cresc cu dragoste parintii ei. E mama a trei fetite minunate, pe care le invata deja sa iubeasca albinele.

Fashionmoms: Spune-ne povestea Stupului Vesel, cum a început totul?

Madalina Plesca: Povestea Stupul vesel a inceput din 2007, dar s-a concretizat abia la inceputul anului 2012. In toamna lui 2006 atat eu cat si fratele meu ne-a mutat in Bucuresti, el cu facultatea, eu cu serviciul.  Treptat, colegii au aflat ca parintii nostri sunt apicultori si au inceput sa ne roage sa le aducem si lor miere. Initial aduceam cateva kg pe luna, apoi din ce in ce mai multa. Asa ca ne-am gandit sa facem un site ca sa scurtam drumul mierii naturale de calitate din stup la consumatorul final si sa o vindem la un pret corect. Cum fratele meu este programator, am zis sa incercam sa facem acest lucru. Motivatia a veniti si din faptul ca parintii nostri vindeau mierea en-gros direct catre exportatori la un pret foarte mic, si ne-am dorit foarte mult sa aiba si ei un venit constant din munca lor.

La inceputul lui 2012 fratele meu lansa siteul www.stupulvesel.ro, iar de atunci am devenit sursa de miere  de incredere pentru cateva sute de clienti din Bucuresti si din tara.

El s-a ocupat de dezvoltarea site-ului, eu de continut si de promovare in online. La inceput ne-am ocupat impreuna de livrari. Parintii nostri se ocupa de ingrijirea albinelor, de extragerea mierii, de ambalare si transport in Bucuresti.

Fashionmoms: Care sunt cele mai frumoase amintiri ale tale din ”Stupul vesel” al copilariei?

Madalina Plesca: Am crescut cu miere de cand imi pot aminti si una dintre amintirile frumoase este cand scotea bunica painea din țest si nerabdatoare cum eram rupeam painea imediat si dadeam iama la borcanul cu miere.

Imi mai amintesc cum imi puneam si eu masca de apicultor si stateam pe langa tatal meu sa imi arate ce e inauntrul stupilor, eram fascinata cum roiau albinele pe rame in stup. O alta amintire este roirea stupilor. In unii ani se formau roiuri care plecau impreuna cu matca in copaci, si noi alergam cu roinita dupa ele sa le aducem inapoi, (roinita este un stup mai mic in care sunt puse doua rame cu ceara sa le ademeneasca pe albine mirosul)

Imi mai amintesc cum periodic aveam ochiul sau obrazul umflat de la intepaturile albinelor. Acum mi se pare haios, atunci nu cred ca eram foarte incantata.

Stupul Vesel

Fashionmoms: Stiu ca esti mama a trei minuni. Cum ii inveti pe copiii tai sa iubeasca albinele, mai ales ca tu ai copilarit cu ele?

Madalina Plesca: Intr-adevar, am 3 fetite minutate. Olivia, fetita cea mare, este fascinata de albine. In vacanta trecuta a cerut insistent sa aiba si ea masca de apicultor si a stat langa bunicul cand lucra. Este mare amatoare de miere si anul viitor tatal meu intentioneaza sa-i faca un “stupisor” al ei si costum de apicultor. Melania si Lorena sunt inca foarte mici, au abia 6 luni, dar probabil vor intra si ele in contact foarte devreme cu povestea albinelor. Oliviei ii povestim tot timpul cum muncesc albinele sa faca mierea astfel incat sa o aprecieze, deja stie cum se produce mierea si e fascinata de proces.

Fashionmoms: Câtă miere ar trebui să consume micuții?

Madalina Plesca: Mierea contine glucoza si fructoza in cantitati foarte mari, nefiind medic nu pot face recomandari, dar pot spune cum am procedat cu fetita cea mare. Incepand cu varsta de 1 an am introdus mierea in alimentatia ei, la inceput ii puneam cate o lingurita in diverse budinci de mei, quinoa, orez cu lapte, apoi miere cu unt si paine. Ei i-a placut foarte mult si ar fi mancat ca un ursulet, dar am limitat la 1-2 lingurite pe zi. Acum la 4 ani si jumatate are zile in care nu mananca deloc sau zile in care mananca cateva lingurite.

Fashionmoms: Cum alegem mierea pentru copiii nostri, ce ne sfătuiești?

Madalina Plesca: Pentru copii mi se pare foarte important sa alegi mierea dintr-o sursa de incredere. In ultima perioada am vazut foarte multe stiri cu miere contrafacuta in multe magazine, si as incerca sa aflu printre cunoscuti o sursa sigura.

Fashionmoms: Care este cea mai aromată miere?

Madalina Plesca: Raspunsul la intrebarea asta este destul de subiectiv si depinde mult de gusturile fiecaruia. Personal cea mai aromata mi se pare poliflora pentru ca e facuta din nectarul mai multor tipuri de flori, dar in general este mai apreciat salcamul, pentru ca are o aroma aparte. Avem clienti carora li se pare rapita cea mai deosebita aroma, iar alti care adora aroma usor acrisoara a mierii de floarea soarelui sau aroma densa a mierii de mana.

Fashionmoms: Cum se face mierea, care este procesul?

Madalina Plesca: Povestea mierii incepe atunci cand florile infloresc. Albinele culegatoare zboara din floare in floare si colecteaza nectarul si polenul florilor, il aduc in stup unde il predau unei albine de acolo care il transporta la o celula fagure. Mierea apare atunci cand albina ii adauga nectarului enzime care transforma zaharoza din el in fructoza sau glucoza.  La inceput, mierea contine aprox 70% apa, dar albinele reduc continutul de apa la aprox 18% prin agitarea aripilor, ajutand apa sa se evapore din nectar. Cand nectarul e transformat in miere albina sigileaza celula cu ceara, iar atunci apicultorul stie ca procesul este complet si mierea poate fi extrasa.

Rolul apicultorului in toata aceasta poveste este de a asigura echilibrul familiei de albine prin interventii specifice atunci cand este nevoie, iar dupa ce procesul de productie a mierii este incheiat, apicultorul ia ramele care contin surplusul de miere din stup, apoi, prin centrifugare, mierea este extrasa din fiecare celula.

Fashionmoms: Cum e o zi la Stupul Vesel si câtă muncă este până când mierea ajunge pe masa clientului?

Madalina Plesca: O zi la Stupul Vesel este diferita in functie de sezon. Cu albinele lucrezi doar in zilele insorite, altfel s-ar putea sa ramai cu multe urme daca le superi. De exemplu, in lunile de inceput de primavara stupii sunt verificati, hraniti cu turtite din miere zaharisita, astfel incat albinele sa fie stimulate sa depuna oua si sa inmulteasca albinele culegatoare, sa se pregateasca pentru sezonul de cules.

Apoi verificam daca stupii au regina care depune oua sa se inmulteasca, verificam sa nu roiasca, se introduc rame noi care vor fi lucrate de albine si pe care se vor depune oua sau vor aduna miere. O mare parte din aceste activitati se fac inainte de a incepe sezolnul, insa si in sezon trebuie tinuti sub supraveghere.

Fashionmoms: Ce putem face cu mierea, in afara de a o consuma ca atare sau a o folosi la prajituri? Da-ne cateva tips and tricks.

Madalina Plesca: Mierea poate fi folosita in diverse combinatii si ca remediu pentru diverse boli. Exemplu: pentru tuse puteti pune miere intr-o ridichie neagra scobita si sa beti siropul sau pentru raceala jumătate de linguriță de scorțișoară amestecata cu o lingură de miere. De asemenea, mierea poate fi folosita in diverse masti pentru fata sau par. Exemplus: combinatia de miere si suc de lamaie aplicata direct pe par ajuta la deschiderea naturala a culorii parului, fara a ataca structura acestuia. Pentru fata puteti folosi aceasta combinatie pentru un ten normal. O lingura de fulgi de ovaz macinati la blender se amesteca cu 2 linguri de miere pana devine o crema. Se aplica pe fata timp de 20 de min si se clateste cu apa. Poate fi folosita si ca scrub.

Fashionmoms: Miere naturală versus miere contrafacuta – cum le deosebim? Vrem sfatul unui specialist.

Madalina Plesca: Exista mai multe modalitati prin care putem deosebi mierea naturala de cea contrafacuta. Voi enumera cateva:

Testul fluidității: introduci o lingură în borcanul cu miere, apoi o ridici și lasi mierea să curgă. Dacă mierea curge continuu, fără să se desprindă în picături, atunci cel mai probabil mierea este naturală. Atenție: mierea de salcâm este mai fluidă decât cea de floarea-soarelui sau poliflora.

Testul cristalizării: se știe că mierea de floarea-soarelui și cea polifloră cristalizează rapid, în timp ce mierea de salcâm cristalizează mai greu, după aproximativ 1-2 ani. Dacă ai cumpărat miere și 5-6 luni mai târziu ea nu are deloc mici cristale, e foarte posibil ca ea să fi fost contrafăcută. Mierea cristalizată poate redeveni fluidă dacă este pusă în apă de maximum 40 de grade.

Testul scufundării: mierea are densitatea de 1,4 ori mai mare decât apa. Dacă lași să se scurgă miere dintr-o lingură într-un pahar cu apă rece, mierea ar trebui să cadă la fund și să nu se împrăștie rapid în apă. O miere contrafăcută are densitatea mai mică și se împrăștie imediat în apă.

Mai multe detalii pe aceasta tema puteti gasi aici

Cititi aici povestea unei mame singure, care face zane cu povesti, din lana impaslita. Aveti nevoie de un mentor care sa va ghideze ca mame? Vedeti povestea Alexandrei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here