Legea permite acomodarea la creșă sau grădiniță, alături de unul din părinți

Acomodarea blanda la cresa

Este perioada în care copiii încep creșa sau grădinița și am tot văzut părinți care caută instituții de învățământ care să permită acomodarea  copilului alături de mamă sau tată. Dragi părinți, în orice creșă sau grădiniță trebuie să vi se permită să însoțiți copilul mai mic de 3 ani, pentru maximum 15 zile lucrătoare, potrivit legii.

Vă las aici Hotărârea de Guvern și vă rog să le-o arătați directorilor care nu vă permit accesul.

HG 1252/2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară

”Art. 23
In vederea adaptării copilului, dupa înscriere, părintele/reprezentantul legal poate însoți copilul la programul din creșă pe o perioadă de maximum 15 zile

Art. 1
(1) Unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie antepreșcolară, denumite în continuare unități, sunt creșele sau, după caz, gradinița sau centrul de zi, în situația în care se înființează grupe de educație antepreșcolară în aceste unități.”

Chiar dacă regulamentul lor intern este diferit, directorii de crește ori grădinițe sunt obligați să respecte legea, care este mai presus de orice regulament. Vă recomand să nu mergeți puși pe scandal, ci să le explicați că sunteți informați, că aveți drepturi și vă doriți ce e mai bine pentru copiii voștri, așa cum știți că își doresc și cadrele didactice. Rugați-i să vă ajute să faceți despărțirea mai ușoară, să devină prietenii copiilor voștri, ca ei să aibă încredere să rămână acolo fără voi. Acomodarea la creșă este un pas esențial.

Este foarte importantă acomodarea treptată și o spun psihologii, nu eu. Copiii nu pot fi lăsați într-un loc complet nou, unde nu cunosc pe nimeni și să le cerem să înțeleagă că totul e în ordine. Dar, dacă părinții le arată că sunt prietenii educatoarelor și îngrijitoarelor, dacă descoperă împreună că acolo se joacă alături de alți copii, totul devine mai simplu pentru ei. Gândiți-vă la voi, adulți, când vă schimbați locul de muncă și nu cunoașteți pe nimeni. Nu sunteți cel puțin stingheri în primele zile? Nu sunteți stresați? Dar dacă la noul job aveți un amic, o cunoștință cu care puteți să schimbați două vorbe sau să ieșiți la masă, care să vă spună cum funcționează lucrurile, vă simțiți mai bine, nu? Va adaptați mai ușor. Așa e și cu micuții, lor le e de 100 de ori mai greu, pentru că au stat într-un singur mediu și au interacționat constat cu maximum 5 adulți.

Spor la acomodarea la creșă și dați un print articolelor din lege. Informați-vă bine și asupra meniurilor și nu permiteți ca micuții voștri să mănânce alimente nepotrivite vârstei lor. Legea îi apără, citiți aici lista alimentelor permise și interzise.

Hai în grupul Fashion Moms! JOIN! Ti-a plăcut articolul? Te așteptăm cu un LIKE PE FACEBOOK și UN FOLLOW PE INSTAGRAM! Mulțumim!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here