INTERVIU: Povestea unei mame care alapteaza un copil de 5 ani

This image has an empty alt attribute; its file name is banner-baby-boom.jpg

Georgiana are 33 de ani, trăiește în Anglia și își alăptează fetița de peste….5 ani! Mult? În România doar 30% dintre mame își alăptează bebelușii exclusiv până la 6 luni. OMS recomandă alăptarea prelungită până la 2 ani și după! Puțin? Sunt triburi în care copiii sunt alăptați 5-7 ani, iar oamenii aia o fac nativ nu citind OMS și AAP. Ușor nu e, asta e clar. Georgiana a fost de acord să ne povestească ce înseamnă alaptarea la 5 ani! ENJOY!

 

Fashionmoms.ro: Cum a fost start-ul în alăptare?

Dacă cineva îmi zicea că o să alăptez 5 ani, sincer, îi râdeam în față. Cât timp am fost gravidă nu m-am gândit că nu o pot să alăptez, știam doar că o să alăptez și atât, nimic mai mult. Pe timpul sarcinii am cumpărat 2 biberoane, unul pentru ceai și unul pentru apă (dar nici alea nu au fost folosite). Nu am avut lapte praf sau suzeta în casă. Pe Ariana am născut-o la fix 39 de săptămâni, a fost o naștere ușoară, chiar foarte ușoară, am născut în 30 de minute. Măcar atât, având în vedere că sarcina a fost destul de grea pentru mine: dureri de spate, de picior, am vomitat până în ziua în care am născut, cred că iî primele luni am trăit doar cu apă și lămâie, nimic altceva.

 

Ariana a avut la naștere 3700 kg si 49 de cm, o mână de om. A fost un copil neașteptat, un miracol. Înainte să rămân gravidă, am încercat foarte mulți ani să avem un copil, doctorii îmi ziceau că o să fac copii doar prin vitro, dar s-au înșelat. Imediat după naștere, Ariana a fost pusă la pieptul meu, cu chiu cu vai am reușit să îi dau sanul, cred că a fost dragoste la prima gustare pentru ea. S-a atașat imediat, a știut ce să facă. În primele zile mi-am făcut griji că nu suge îndeajuns, am vorbit cu o moașă despre asta, a venit a verificat fata, pampersul era plin, mi-a zis că atâta timp cât pampersul e plin, să nu imi fac griji.

Primele luni, stăteam 24 din 24 de ore cu ea la sân și nu exagerez când spun asta. Dormeam în fund cu ea pe pieptul meu ziua. La fel stăteam în pat cu ea la sân. Nu mă interesa cât de curat e în casă, dacă am hainele călcate, conta ca ea să fie fericită. A fost greu, pentru ca am fost singure, tatăl ei lucrează foarte mult, nu avea timp si pentru noi, dar niciodată nu m-am plâns și niciodată nu m-am gândit să-i dau lapte praf.

Fashionmoms.ro: Cum a continuat alăptarea?

Am alăptat-o peste tot, în stații de autobuz, în tren, avion, coafor, dentist. În primi 3 ani, nu am avut timp liber pentru mine, peste tot eram cu ea. Am lucrat ca bonă doar ca să am posibilitatea să o țin cu mine. Am trecut si noi prin refuzul mâncării, dar niciodată nu mi-am facut griji, cred ca 2 ani am avut problema asta cu mâncarea, avea sânul la discreție. Niciodată nu am stat să o cântăresc, atâta timp cât era un copil sănătos și plin de viață pentru ce să îmi fac griji? Pe la 3 ani a încetat să mai suga în public, a fost șoc și groază. Eram în avion și sânul o calma pe perioada călătoriei, a supt doar când tatăl a făcut un paravan să nu o vadă nimeni. Ce a făcut-o să refuze sânul în public? Nu știu, nimeni nu i-a zis nimic vreodată, pur și simplu a fost alegerea ei!

Fashionmoms.ro: Care este programul de alăptare acum? Cere și in public sau doar acasă?

Acum e la școală, stam în UK, aici școala începe la 4 ani. Suge dimineața când se trezește, dar nu tot timpul, și seara la somn, chiar ea mi-a zis că sânul o face să doarmă, dacă nu îi dau sân trebuie să aștepte să vină somnul. Cred că am ajuns să alăptez atâția ani pentru că tot timpul am fost relaxată, nu m-am gândit cât de slabă sau grasă e sau de ce plânge sau de ce stă atât de mult la sân. Tot timpul am pus-o pe ea pe primul loc, și nu treburile casnice sau vorba lumi.

Fashionmoms.ro: Crezi ca alăptarea prelungită poate afecta copilul din punct de vedere psihic sau emoțional? Care crezi că au fost beneficiile alăptării prelungite pentru voi?

Chiar dacă e alăptată de 5 ani, e un copil independent, nu atât de independent pe cât aș vrea eu, dar ea a fost crescuta doar de mine, nu bunici sau alte rude, dar poate sunt eu mai depententa de ea. E un copil deștept, chiar ea zice că laptele din sân a făcut-o deșteaptă. În 5 ani a fost bolnava doar de 2 ori, în rest nimic serios.

Fashionmoms.ro: Cat crezi ca o să mai dureze alăptarea în cazul vostru?

Nu știu cât o să mai continuu, acum depinde și de ea. Am vorbit cu ea despre înțărcare că e mare acum, dar ea încă nu e pregătită să renunțe la sân, pentru ea sânul e momentul de conectare, de liniște, de iubire.

Cine exagerează? Eu care îi dau să suga la 5 ani sau acele mame care își otrăvesc copiii cu dulciuri sau fast food?

Fashionmoms.ro: Care sunt reacțiile celor din jur cand află/văd că alăptezi un copil de 5 ani?

Multe mame zic că exagerez ca la 5 ani îi mai dau să sugă ,dar totuși sunt copii de 5 ani care beau cola sau alte sucuri acidulate, copii care în majoritatea timpului stau în fața televizorului sau a telefonului, copii ce mănâncă cantități exagerate de dulciuri sau fast food. Cine exagerează? Eu care îi dau să suga la 5 ani sau acele mame care își otrăvesc copiii cu dulciuri sau fast food? Poate pentru Ariana sânul e un viciu, cine sunt eu să îi zic să renunțe la viciul ăsta? Noi adulții avem vicii: fumăm, bem cafea, cola, suntem conștienți că nu ne fac bine, dar totusi nu renunțăm, daca noi nu putem să renunțăm, cum as putea să cer unui copil de 5 ani să renunțe la ceva ce îl face fericit? Cu ce greșesc eu sau ea că încă cere sân? Cu ce te deranjează pe tine o mamă care își alăptează copilul de 5 ani?

Fashionmoms.ro: Care a fost cel mai greu moment de până acum în alăptare? Dar cel mai frumos?

Sincer, nu știu cum au trecut 5 ani, 5 ani de când alăptez. Am trecut prin momente când îmi doream să nu îi fi dat să suga, când o auzeam că cere sân din jumătate în jumătate de ora mi se făcea pielea de găină. De multe ori am vrut să-o înțarc, dar cum? Cum să o refuz când vine cu ochi plini de fericire spre sân?

Fashionmoms.ro: Ce mesaj ai pentru mamele care se afla la început de drum?

Să fie relaxate! E normal ca un nou născut să stea 24 din 24 la sân, e normal să nu ia în greutate ca la carte, e normal să refuze mâncarea, e normal să vrea doar în brațe, poate e greu, dar timpul trece foarte repede, o să vă fie dor de acele momente când era bebe și dormea pe pieptul vostru.

Hai în grupul Fashion Moms! JOIN! Ti-a plăcut articolul? Te așteptăm cu un LIKE PE FACEBOOK și UN FOLLOW PE INSTAGRAM! Mulțumim!

4 COMMENTS

 1. Felicitari mamei pentru putere si curaj!
  Am un copilas de 1 an si 7 luni si nu intentionez sa il intarc decat atunci cand va dori el, dar sper sa nu se intample curand!
  Sunt putine mame care au acest feeling. E drept, nu am intampinat probleme in alaptare si nici nu ma solicita foarte mult. Cand spun cuiva ca inca alaptez si ce intentii am, sunt privita ca o ciudata, insa pentru mine si prichindelul meu e fericire curata!

 2. Intrebare pentru mama care inca alapteaza fetita de 5 ani: ce altceva mai manamca fata pe langa alaptat?
  Baiatul meu are 2,5 ani si parca vrea din ce in ce mai mult aa fie alaptat decat sa manance mancare. Sa ma ingrijorez oare ca nu prea mananca mare lucru pe langa laptele matern?
  Multumesc

 3. Felicitari!
  M-am regasit in povestea voastra.
  Si eu am alaptat,4ani si 2luni.Anul trecut,inainte de a incepe reception,am purtat o discutie cu el si a renuntat treptat singur.Asa e,e dependenta,viciu…nici pe mine nu m-a deranjat .

 4. Sa ii dai pana la 20 de ani, ca poate o faci nemuritoare! “Acele mame care dau fast-food” stiti sa aruncati cu piatra! Daca fetita a refuzat sanul in public e pentru ca este rusinata, pana si ea realizeaza. Nu te mai da exemplu, adaptează cat doresti in liniste. Nu intereseaza pe nimeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here