Folosim sau nu cuptorul cu microunde ca să încălzim mâncarea bebelușilor?

De când am început diversificarea, m-am întrebat dacă pot să îi încălzesc bebelușului mâncarea în cuptorul cu microunde. Am avut tot timpul o idee preconcepută că microundele nu sunt sănătoase. Organizația Mondială a Sănătății susține că m-am înșelat!

Potrivit OMS,  mâncarea încălzită sau gătită la cuptorul cu microunde este la fel de sănătoasă ca cea gătită în cuptoarele clasice, convenționale. De asemenea, ea își păstrează aceleași valori nutriționale. Singura diferență este timpul de pregătire sau încălzire a alimentelor. In microunde, se încălzesc în câteva minute, în timp ce pe foc durează mai mult.

Anumite modele de microunde pot fi folosite și pentru sterilizarea biberoanelor, dar trebuie să aibă o funcție specifică. Asta le ajută mult pe mamele care își hrănesc copiii cu lapte praf, scapă de cumpărarea unui sterilizator.

Organizația Mondială a Sănătății explică faptul că mâncarea gătită in cuptorul cu microunde NU devine radioactivă. Nu rămâne nicio urmă de energie de la microunde în mâncare sau în interiorul cuptorului, după ce aceasta este oprit. Ca să înțelegem, microundele funcționează ca lumina. Când becul este stins, nu avem lumină. Așa și microundele…nu există când cuptorul este oprit.

Mâncarea gătită la microunde poate fi periculoasă, însă din alte cauze. Organizația Mondială a Sănătății arată că, uneori, mâncarea nu se gătește suficient de bine, pentru ca energia microundelor nu ajunge înăuntrul bucăților mai mari de carne, de exemplu. Dacă nu este suficient gătită sau înçălzită, mâncarea poate fi periculoasă, din cauza bacteriilor periculoase. De aceea, în sarcină nu sunt recomandate alimentele crude sau neîncălzite.

De când am citit studiul, am decis să folosesc uneori cuptorul cu microunde ca să îi încălzesc mâncarea copilului. Prefer să o încălzesc pe foc sau în cuptorul electric, pentru că în microunde nu este niciodată încălzită suficient de bine peste tot. Graba mare este doar când bebe vrea să mănânce repede și nu mai are răbdare să se mâzgălească pe față.

5 COMMENTS

  1. Indraznesc sa te contrazic si sa iti dau un sfat in acelasi timp. Am studiat mai demult aceasta problema.
    Nu se pune problema iradierii mancarii, atat timp cat nu se folosesc substante radioactive in cuptorul cu microunde. Cu ajutorul microudelor se imprima o vibratie moleculelor polarizate din mancare, iar frecarea determinata de vibratie conduce la incalzirea mancarii.
    Problema este ca vibratia moleculelor determina ruperi ale legaturilor moleculare, conducand la modificari ale lanturilor de aminoacizi si a altor substante utile, ce devin de nerecunoscut de catre organismul nostru si prin urmare nocive.
    In concluzie, prefer sa mananc o mancare rece, daca nu am alta sursa de incalzire, decat sa o incalzesc la cuptorul cu microunde. Evident ca nu mi-am cumparat niciodata, insa cand sunt pe drum si mai iau un sandwich din benzinarii am de multe ori aceasta problema.

  2. Buna Catalina, ar fi util si link-ul cu trimitere directa catre recomandarea OMS de pe site-ul lor, observ ca nu ai dat sursa in articolul tau. Nu zic nici ca ai dreptate, nici ca nu, as vrea sa verific direct la sursa, unde ai gasit articolul sau studiul respectiv, lasi un link direct te rog?
    Multumesc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here