INTERVIU: Mama care folosește legumele în prăjituri delicioase

Bakuko
Bakuko

Aveți poftă de ceva dulce? Ce ați zice de un dulce cu legume? Cu vinete, dovlecel sau păstârnac. Sună ciudat, dar Andra ne promite că sunt delicioase și că vă vor bucura papilele gustative. Andra Robitu este mamă ”de doi” și și-a transformat pasiunea în Bakuko, laboratorul de prăjituri altfel.

Bakuko

Fashionmoms: Povestește-ne despre pasiunea ta transformată în afacere.

Andra Robitu, Bakuko: Mereu am admirat oamenii pasionati de ceva, orice, dar sa simti ca acel ceva iti apartine, este parte din tine si ca poti investi foarte multa energie in acea directie fara sa te simti secatuit, sau satul. In cazul meu, pasiunea am descoperit-o un pic mai tarziu, pentru ca ea era acolo, dar nu o constientizam. S-a facut vizibila atunci cand a gasit momentul si locul potrivite.

Tort Bakuko
Bakuko

Astfel, povestea pe scurt: tanar om habar nu aveam ce vreau sa profesez, am facut o facultate mai generalista, am lucrat in diferite domenii: vanzari, analiza…viata m-a purtat catre cifre, iar apoi a aparut primul copil, care m-a ajutat sa ma descopar. In timpul concediului de crestere copil, dupa 1 an, am simtit nevoia de a vedea cifre, grafice, asa ca am inceput sa lucrez la primul proiect: magieinfarfurie. Un blog de retete pas cu pas, imi placea sa gatesc, faceam poze, scriam, si urmaream ce se intampla cu acele articole. Era carnetelul meu de retete, in care se mai uitau din cand in cand si alte persoane, cunoscute sau nu. Am reinceput activitatea la birou, am inceput sa scriu mai putin, apoi a aparut al doilea copil. 🙂 si o noua perioada de creativitate. Retete aveam testate, gustate, modificate si a aparut momentul: hai sa o facem! Am facut curs de cofetar, am cautat echipamente, spatiu, cunostinte despre ce aveam nevoie si a aparut: Bakuko. 

Andra, creatoarea Bakuko

 Fashionmoms: Cum ai ajuns creatorul acestor prăjituri diferite?
Andra Robitu, Bakuko: Pur si simplu, totul a pornit de la prajitura cu morcov. Gluma preferata cand eram mica: 
“Iepurasul intra in cofetarie: 
-Tort de morcov aveti?
-Nu!
A doua zi: -Tort de morcov aveti?
-Nu!
Si tot asa, pana cand intr-o zi cofetarul ii face un tort, ca sa scape de el. Vine iepurasul:Tort de morcov aveti?
Da!
Si cine vi-l cumpara?!”
Mi se parea foarte amuzant, deoarece mi se parea imposibil un tort cu o leguma…si m-a ajuns rasul :))
Apoi am gustat undeva, era asa si asa, apoi curioasa in alta parte si a fost chimia :). Am cautat retete cu alte legume, am testat si am reusit sa le promovez.

Fashionmoms: Ce spun clienții, sunt reticenți în primă fază, încântați apoi? Pe cine ai “testat” prima dată gusturile?
Andra Robitu, Bakuko: Am clienti curiosi :). Negresele cel putin nu se diferentiaza de cele clasice vizual, doar gustand simti ciocolata cu…altceva, si culmea ca se potrivesc foarte bine. Clientii pentru astfel de produse ajung de obicei prin recomandari, fie au auzit, fie au gustat. Si isi doresc sa mai afle si altii ca se pot pune legume in prajituri. 
Personal, am fost tare sceptica la negresa cu vanata. Din reteta, nu avea zahar adaugat, nu avea unt, si nici faina de grau…pe scurt vanata cu ciocolata neagra. Dar iese atat de faina…vanata ii da textura si un gust aparte.

Bineinteles ca eu am fost primul cobai, si apoi imediat sotul. Este cel mai aspru si corect critic.

Fashionmoms: De ce sunt potrivite legumele în rețete de prăjituri?
Andra Robitu, Bakuko: Legumele folosite sunt: morcov, sfecla rosie, pastarnac, vanata si dovlecel. Primele 3 sunt dulci, parfumate si preparate termic devin si mai dulci. Celelalte 2 aduc un aport de umiditate si gust proaspat. Dovlecelul merge de minune cu lamaie, iar vanata se trasforma intr-o pasta deosebit de fina impreuna cu ciocolata. Astfel, legumele din retete inlocuiesc o mare parte din cantitatea de zahar si de grasimi.

Elsa Bakuko

Fashionmoms: Faci și prăjituri pentru cei cu alergii, prăjituri babyfriendly?

Andra Robitu, Bakuko: Pana acum am facut torturi pentru cei cu alegii, dar care suportau urmele. In laborator fiind prezente si produse alergene. Blaturi fara ou, crème fara smantana din lapte de vaca, faina fara gluten. Iar pentru cei mici, si fara zahar. Pentru ei nu folosesc nici un fel de inlocuitor pentru zahar. Daca cei mici nu cunosc gustul dulce accentuat…de ce sa nu folosim ce consuma in mod natural: fructe si lactate. Iar daca sunt mai marisori si meniul permite adaug si miere in crema de mascarpone de la tortul de morcov fara zahar.

Fashionmoms: Ce făceai înainte și de ce ai decis să schimbi direcția?
Andra Robitu, Bakuko: Lucram in multinationala :)). Asa incep parca toate povestile :). Da, lucram pe raportare si analiza, multe cifre. Motivul reconversiei a fost acela de a face ceva cu pasiune, ce imi place tare mult, iar catalizatorul schimbarii a fost dat de catre copii. Aveam nevoie de un program flexibil pentru a fi mai aproape de ei cand au nevoie.

Fashionmoms: Care sunt clienții cărora te adresezi? Faci prăjituri și pentru evenimente?
Andra Robitu, Bakuko: Clientii mei sunt aceia care isi doresc un gust mai aproape de acasa si se indeparteaza de cofetariile comerciale. Sunt oameni care vor sa se bucure de un desert, au grija la ceea ce mananca sau le ofera copiilor. In momentul comenzii discutam ingredientele, ce se poate inlocui, si cu ce. Imi place sa ofer posibilitatea de a alege, de a crea…destule lucruri ne vin gata facute si pe care trebuie sa le luam ca atare. Realizam si dulciuri pentru receptii, traditionalul “candybar” si torturi pentru evenimente. Le personalizam in functie de eveniment, cerinte si restrictii. Din pacate aud tot mai des: o prajiturica mica fara ou se poate? Fara lapte, fara faina…
Fashionmoms: Care este combinația ta preferată, dar a familiei tale?
Andra Robitu, Bakuko: Eram fan ciocolata, apoi a urmat ciocolata cu zmeura, ciocolata cu chili, lamaia, caramelul sarat…cred ca am inceput sa am preferinte in functie de stare, anotimp…acum imi place sa experimentez cat mai mult. Are tata o vorba, 5 degete sunt la o mana si nu seamana niciunul cu celalalt: Familia…ne completam perfect, unul ciocolata, unul vanilie-caramel si unul fructe :)))

Negresa
Negresa ”altfel”

Fashionmoms: Ce preferă clienții, care e topul în materie de comenzi?

Andra Robitu, Bakuko: Tortul cu morcov in ambele variante: cu si fara zahar, este printre preferinte. E altceva fata de traditionalul tort, este condimentat, are nuca, crema fina dar densa, si nu se indeparteaza nici foarte tare de cunoscut, cum o face tortul de dovlecel cu lamaie si mac. Suna un pic ciudat in prima faza, dar este atat de racoritor! Apoi este urmat de negrese, aici sunt multe preferate :), tartele mici, si…dupa dulce vrem si ceva sarat: saratelele, care sunt super bune : telemea de oaie, iaurt, unt, faina, unse cu ou si parmezan…nu au cum sa fie altfel 🙂

Fashionmoms: Cum pot comanda clienții, cum livrați?
Andra Robitu, Bakuko: Comenzi luam telefonic: 0786 225856, pe mail: office@bakuko.ro , messenger-ul Facebook: https://www.facebook.com/BakukoDelice sau pot alege de pe site: www.bakuko.ro
De obicei produsele se ridica din laborator. Avem chiar si un mare geam prin care se vede locul in care au fost facute. Mi s-a parut tare interesant sa pot oferi aceasta posibilitate, de a vedea exact “bucataria”. Mai sunt cazuri in care nu pot ajunge si atunci in functie de incarcare si timp, ducem noi produsele.

Fashionmoms: Ai avut momente în care ai fost sceptică să încerci combinații ”diferite”?
Andra Robitu, Bakuko: Recunosc că unele combinații mi se par ciudate, cum ar fi cea de păstârnac cu zmeură, dar mă tentează ideea de a le testa. Eu la negresa cu vanata am fost cea mai sceptica, am privit-o dubios pana sa o gust. Avem niste ancore care nu ne dau pace: vanata in salata, pastarnacul cu ciorbe, sau la cuptor…ce bun e! Dar curiozitatea e buna, in toate domeniile :).  Putem intr-o zi sa ne dorim o crema de vanilie fiarta, iar in alta litchi cu trandafir si zmeura si in alta negresa cu vanata :). Am clienti care au gustat undeva o prajitura altfel, si au revenit sa testeze si altele.


Hai în grupul Fashion MomsJOIN!Ti-a plăcut articolul? Te așteptăm cu un LIKE PE FACEBOOK și UN FOLLOW PE INSTAGRAM! Mulțumim!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here