RH negativ in sarcina sau mitul ca voi avea probleme din acest motiv

Am descoperit ca am RH negativ dupa ce am donat sange. Culmea, nu stiu pe cine din familie mostenesc, nu si-a facut nimeni Rh-ul, dar a fost ceva panica atunci cand le-am spus! Am crescut cu ideea preconceputa ca voi avea probleme cu sarcina din acest motiv.

Am incercat sa ma informez purtand discutii despre RH ul negativ cu diversi ginecologi la care am mers in decursul anilor, dar de fiecare data raspunsul era altul si oarecum evaziv. Acum cred ca de vina era slaba informare sau poate, la acel moment, nu se stiau prea multe.

M-am lamurit, in timp, ca exista solutii. Da, poate fi o problema daca ai nevoie de transfuzii, pentru ca grupa cu RH negativ este una rara, dar in niciun caz nu te impiedica sa faci un copil. Si nici nu este risc de sindrom Down, asa cum am auzit recent!

Dupa ce am luat decizia sa raman insarcinata, am inceput o documentare destul de serioasa. Si m-am linistit!

Singura ,,problema’’ apare atunci cand primul copil nascut are RH diferit de cel al mamei. In primele 48 de ore de la nastere, mamei i se va administra in maternitate un vaccin si asta este tot!  Astfel, la o a doua sarcina, al doilea copil va fi protejat de o anemie puternica, uneori fatala.

Sau, stiintific explicand: ,,Daca mama are RH negativ, iar fatul RH pozitiv (caracteristica transmisa de la tatal cu RH pozitiv), la prima sarcina in sangele mamei se vor produce anticorpi anti-RH. In cazul celei de a doua sarcini, in cazul in care fatul are RH-pozitiv, anticorpii anti-RH produsi anterior, vor distruge (hemoliza) globulele rosii din sangele fatului ceea ce va duce la boala hemolitica”. (SURSA)

Deci la prima sarcina nu sunt probleme, garantat! Iar complicatiile care pot sa apara la o a doua sarcina, din aceeasta cauza, se evita prin administrarea acelui vaccin mamei, dupa nasterea primului copil.

Totusi! Preventiv, se face o analiza privind anticorpii RH, undeva dupa saptamana 28 a primei sarcini. Daca mama nu are anticorpi formati, va face un vaccin si inainte de nastere, ginecologul stabileste exact momentul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here