Ritualul băii zilnice. Moment de relaxare pentru copilul meu

Am tot auzit discuții despre baia la bebeluși. Noi în fiecare seară îi facem baie lui bebe, încă din prima zi în care l-am adus acasă. E un ritual, lui îi place, îl relaxează, se joacă. E un moment funny în trei și știe că după baie urmează să doarmă.

Cum ar spune părinții Marei, băiță este soarele care apune…copilul știe că urmează somnul.

Bebe e foarte fericit când vine ora de baie. E încântat să se vadă în oglindă, când e doar în pampers. Râde și se aplaudă. Apoi îi dăm pampersul jos, pe chichoteli…și îl băgam în cădiță.

Da din mâini, din picioare, udă tot. Fugărește jucăriile prin apa și dacă are vreo bărcuță pune apa în ea să bea. Da, cu Klorane cu tot! Nu îl lăsăm, bineînțeles, dar uneori apucă să ducă la gură.

Nu îi este deloc frică de apa, nu plânge nici când îl clătesc pe cap și îi vine apa în ochișori. Dimpotrivă. Râde. Mai nou, se ridică în picioare și bate cu palmele în cada mare, în care este pusă cădița lui.

Uneori protestează la final, când îl scoatem din cadă, dar se liniștește dacă îl lăsăm să plece cu o jucărie după el în cameră. Așa am ajuns ca în unele seri să nu mai avem nicio jucărie la baie, pentru că le-a cărat,pe rând, la el în cameră.

Îmi amintesc băițele de când era mic. Îi făceam baie la el în cameră. Acum, dacă i-am face baie în cameră, cred că ar inunda-o. Ritualul este, însă, același. Tati îl ține, mami îl spală. Folosim Klorane de la început și nu i s-a uscat pielea. Se întâmplă uneori să mai sărim peste baie, foarte rar, dar au mai fost situații. Niciodată nu a adormit la fel de bine ca după bălăceală! Îi place atât de mult încât acum, de când merge peste tot, are seri în care pleacă singur în pampers până în baie și se ridică pe cadă, apoi ne strigă.

Am tot auzit oameni care susțin că baia usucă pielea bebelușului, că face dermatită. Nu am văzut niciun studiu care să susțină asta, nici vreun medic care să recomande baia mai rar. Copilul meu are APLV și este predispus la alergii și probleme de piele, dar baia nu i-a făcut până acum niciun rău. Faceți liniștiți baie copiilor în fiecare seară! Nu li se usucă pielea, nu răcesc, chiar dacă afară sunt -20 de grade, in casă tot 22 sunt, nu?! Dimpotrivă, băița îi liniștește pe bebeluși, este un ritual înante de culcare și, cel mai important, îi curăță! Vouă vă place să dormiți fără să vă spălați? Ei, gândiți-vă că lor le curg băluțe, lapte din gura…și chiar mâncare, pe care uneori o întind singuri pe față! Cei mai mari de 6-7 luni o iau de-a bușilea pe jos, pun mâinile pe tot ce prind, se tăvălesc la joacă. Așa că baia e binevenită!

3 COMMENTS

  1. Baita e cu siguranta un subiect “hot”.
    Pana la urma fiecare parinte stie ce e cel mai bine pentru el si bebe.
    Si eu sunt una din acele mame care cred ca pielea are nevoie de o pauza!
    Si mai cred ca orice decizie am lua (oricare din noi), e cu siguranta decizia corecta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here