INTERVIU: Secretele de parenting ale unei avocate celebre

Pe Eliza o știu din sălile de judecată. Ne-am întâlnit de multe ori, ea ca avocat în procese penale, eu ca jurnalist pe eveniment. Voi o știți de la televizor, este des invitată în cadrul emisiunilor, are o minte sclipitoare și este mereu cu vorbele la ea!

Eliza este partener la o cunoscută firmă de avocatură din București care i-a reprezentat, printre alții, pe fostul președinte Traian Băsescu, pe fostul ministru al Economiei Adriean Videanu și pe fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie.

Știți ce înseamnă să fii avocat? La prima oră ești fie la judecătorie, fie la tribunal sau la curtea de apel, nu neapărat în orașul în care locuiești (te duci după procesul clientului)! Aștepți să-ți vină rândul, poate să treacă și jumătate de zi, timp în care te mai sprijini de o bancă! Sau nu! Între timp te sfătuiești cu clientul, citești dosare, bei apă plată, cafele de la dozator și savurezi covrigi cu sare și cașcaval! Dacă ai ghinion, după ce se termină procesul fugi la parchet, la vreo audiere.

Cu toate acestea, Eliza și Cristian se încăpățânează și reușesc să se ocupe singuri de cei doi copii. Și-au făcut un program al lor după care funcționează perfect. Culmea, Eliza le mai și gătește! Și mai și scrie, pentru Evenimentul Zilei, despre ,,Viața la Curte“. Iar weekendurile și vacanțele sunt pentru multă mișcare în aer liber! Doi oameni frumoși, cu doi copii minunați, ne dezvăluie din secretele lor de parenting!

 

FashionMoms: Deși aveți cariere care vă ocupă foarte mult timp, ați reușit să faceți doi copii. Au fost sarcini programate sau s-a întâmplat?

Eliza Ene-Corbeanu: Ema are 9 ani, iar Patrick 6 ani și jumătate. Cred că au fost cei mai programați copii, dacă pot spune asta. Când aveam 25 de ani, mi-am propus ca până la vârsta de 30 de ani să am doi copii. Și am reușit. Patrick s-a născut cu o lună înainte de aniversarea mea.

FashionMoms: Cum sunt Ema și Patrick?

Eliza Ene-Corbeanu: Sunt foarte diferiți, iar ăsta este un lucru minunat. Patrick este foarte conștient de faptul că are un IQ ridicat (l-am testat și a înțeles și pe la vârsta de 4 ani că e un copil special care gândește cu o minte de adult). Ema, deși e sora mai mare, și-a găsit un sprijin perfect în Patrick. Ema este foarte atrasă de tot ce înseamnă sport, mișcare, acitivități fizice. În general, îi plac sporturile extreme și deseori își testează limitele. Îmi doresc să își urmeze visele și să facă exact ceea ce le place. Iar eu să fiu suficient de matură încât să îi susțin și să le respect dorințele, chiar dacă, poate, nu vor fi pe gustul meu.

,,Am văzut mulți copii care n-au niciun pic de chemare pentru muzică, de exemplu, dar sunt împinși de ambițiile sau dorințele neîmplinite ale părinților”

FashionMoms: V-ați orientat către activități extrașcolare? După ce criterii?

Eliza Ene-Corbeanu: Amândoi fac înot de la vârsta de 6 luni, dar evoluția lor a fost foarte diferită. Dacă Ema reușește să înoate 1,5 km în 50 min fără pauză, Patrick cu greu traversează bazinul de câteva ori. I-am dus pe amândoi la pian să văd dacă le place. A fost un experiment eșuat, dar nu sunt genul de părinte care să insiste. Eu am făcut chitară în copilărie și știu foarte bine că dacă nu îți place instrumentul, e inutil să te chinui. Din păcate, mulți nu înțeleg acest lucru și am văzut foarte mulți copii care n-au niciun pic de
chemare pentru muzică, dar sunt împinși de ambițiile sau dorințele neîmplinite ale părinților. Suntem în perioada în care încercăm de toate ca să vedem ce li se potrivește. Până nu încerci, n-ai de unde să știi ce înclinații are copilul tău. De câteva luni i-am dus la arabă și mă felicit că am luat această hotărâre. Desi e o limbă grea, i-a atras pe amândoi. Iar faptul că merg împreună este o provocare și o plăcere pentru ei. Cred că a fost un
experiment reușit.

FashionMoms: Cum te-ai descurcat, ai apelat la bunici, la bone?

Eliza Ene-Corbeanu: De Ema m-am ocupat singură până când a împlinit doi ani. Vedeam zilnic în parc bone plictisite, care nu dădeau doi bani pe copiii de care trebuia să aibă grijă și mi-am jurat că niciodată nu voi angaja o bonă. Mi-am încălcat propriul jurământ și am angajat prima bonă când Ema avea 2ani și jumătate. După care le-am tot schimbat.Ne-am încheiat socotelile cu bone în clipa în care amândoi au mers la școală, pentru că programul lor începe la 8,30 dimineața și se încheie la 17. Ne-am impus să ne facem timp pentru ei după ora 17, în plus au activități extrașcolare la care trebuie să ajungă (o data pe săptămână înot și de trei ori pe săptămână araba).

,,Suntem ca niște soldăței. (…)Clopoțelul îi cheamă la masă!”

FashionMoms: La un program atât de încărcat, ce ritual zilnic aveți?

Eliza Ene-Corbeanu: Dimineața la noi începe în forță. Suntem ca niște soldăței, care fac totul contra cronometru, pentru că traficul ne obligă să prețuim fiecare minut. Așa că totul se face în viteză, cu ochii mici de somn și cu părul ciufulit. Seara la ora 9 suntem în pat, citim una, două, trei, patru, povești, învățăm cuvinte noi și, în final, adormim. Nu prea avem ritualuri, dar sunt câteva obiceiuri pe care le respectăm. Cum ar fi, de exemplu, clopoțelul care îi cheamă la masă. Dacă îi strig pur și simplu, găsesc tot felul de scuze ca să nu vină. În schimb, când au auzit clopoțelul, în secunda următoare sunt așezați pe scaun. Nu au voie cu tableta în timpul săptămânii decât o oră pe zi. Jucăm fazan foarte des pentru că e cea mai bună metodă să învățăm cuvinte noi și e foarte distractiv să îl închizi pe celălalt.

FashionMoms: Am văzut că aveți multe activități sănătoase în timpul liber

Eliza Ene-Corbeanu: Eu mă consider un om foarte activ, fac mult sport și am încercat să îi implic și pe ei cât mai mult în activități fizice. Mergem cu bicicleta, cu trotineta, hoover boardul, alergăm. Noi suntem cel mai bun exemplu pentru ei. Dacă un copil nu își vede niciodată părinții făcând mișcare, evident că va deveni un veritabil sedentar și poate chiar obez.

FashionMoms: Cine gătește în casă?

Eliza Ene-Corbeanu:Îmi place foarte mult să gătesc și am făcut-o dintotdeauna. Mama s-a preocupat în mod deosebit să ne învețe și pe mine și pe fratele meu să gătim, să facem prăjituri, să avem habar despre ce înseamnă să te îngrijești de casa în care trăiești. Așa că mi-am spus că același lucru trebuie să îl fac și eu cu copiii mei. Facem împreună gogoși, pui la cuptor, pizza, învățăm să curățăm usturoi, să folosim plita ca să ne încălzim o cană cu lapte, să întindem unt pe pâine ori să preparăm un sandviș.

,,Nu te mai băga, noi ne batem, noi ne împăcăm”

FashionMoms: Cum ați gestionat situațiile în care a apărut gelozia? Cum se împart părinții cu doi copii?

Eliza Ene-Corbeanu: Într-o zi Patrick mi-a spus că pe Ema o iubesc mai mult, pentru că ea s-a născut prima și a avut doi ani și jumătate de iubire înaintea lui. M-am blocat inițial și am încercat să îl conving că nu e așa. Dar cred că oricine are un frate sau o soră a experimentat sentimentul de iubire împărțită. Am învățat că pentru ei este foarte important să fie tratați la fel în situații asemănătoare. Să mănânce din același fel de farfurii, să bea apă din același tip de pahar, să aibă un număr egal de cartofi prăjiți ori de
bomboane. Când se ceartă încerc să nu mai intervin, să-i las să-și rezolve singuri problema. Să nu credeți că am înțeles singură că așa e cel mai bine, nu. Într-o zi m-am supărat pe amândoi pentru că se certau, iar Ema mi-a spus calm: ,,Nu te mai băga, noi ne batem, noi ne împăcăm”. Am reușit cu greu să-i fac să nu se mai pârască unul pe celălalt. Uneori mai uită sau găsesc scuze că lucrurile importante trebuie dezvăluite.
Cu toate astea, nu pot supraviețui unul fără celălalt mai mult de 2-3 ore, desi nu vor să recunoască. Totul trebuie făcut împreună.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here