UPDATE: Eurespal, retras și în România! Ce trebuie să faci dacă i-ai dat copilului acest medicament

nor

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a notificat deja distribuitorii, farmaciile și spitalele, să nu mai furnizeze acest produs. Comunicatul oficial poate fi citit aici.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) informeaza cu privire la retragerea de pe piata a medicamentelor EURESPAL 80 mg comprimate cu eliberare prelungita si EURESPAL 2 mg/ml sirop
Autoritatea de reglementare si control al medicamentului din Franta a declansat o procedura de urgenta la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului in materie de farmacovigilenta (PRAC) al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), in saptamana 11-14 februarie a.c.
In acest context, Detinatorul autorizatiei de punere pe piata pentru EURESPAL a decis sa solicite retragerea de pe piata a acestor medicamente in toate tarile in care sunt comercializate, inclusiv in Romania.
ANMDM a avizat initierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor si farmaciilor, cu obligatia titularului autorizatiei de a transmite ulterior ANMDM situatia cu seriile si cantitatile retrase.
ANMDM va publica pe website-ul institutiei, imediat dupa emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declansarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranta al fenspiridei, substanta activa din EURESPAL. “

Retragerea medicamentului, deseori prescris inclusiv copiilor, a stârnit panică în rândul părinților. “Să fim raționali”, este sfatul doctorului Mihai Craiu, medic primar pediatrie Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului “Alessandrescu- Rusescu” din Capitală. Iată mai jos mesajul medic postat pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

“Avertizarea se refera la o actiune asupra inimii, cu alungirea intervalului QT. Si de aici riscul de aritmie, mai ales de “torsadă a vârfurilor”. Vorbim despre 5 cazuri de alungire a QT, raportate in cei 46 de ani de cand se comercializeaza Fenspirida. Câte 1 la 10 ani😊 Până când expertii de la EMA si ANMDM nu vor decide altfel NU este cazul sa reacționăm emotional si să dam năvală cu toții la cardiolog, pentru a face EKG, daca am luat candva Eurespal. Să fim raționali!”, a scris medicul Mihai Craiu.

Hai în grupul Fashion Moms! JOIN!Ti-a plăcut articolul? Te așteptăm cu un LIKE PE FACEBOOK și UN FOLLOW PE INSTAGRAM! Mulțumim!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here