Fertilizarea in vitro, care sunt șansele de reușită și cauzele infertilității

fertilizare in vitro

Mai mult de jumătate din cazurile de infertilitate sunt de cauză feminină, arată un studiu realizat pe 200 de pacienți. Principalele motive sunt trompele uterine înfundate, rezervă ovariană scăzută, ovare polichistice sau vârsta înaintată. Cuplurile cu astfel de probleme pot apela la fertilizarea in vitro.

Conform studiului, motivele cazurilor de infertilitate sunt:

– trompe înfundate 43,4%

– rezervă ovariană scăzută 24,4%

– ovare polichistice 23%

– vârsta înaintată – 9,2%

Sursa: Studiu Dacia Medical Center

Conform aceluiași studiu, una din 5 sarcini obținute cu ajutorul fertilizării in vitro este gemelară.

30% dintre cuplurile care au făcut fertilizare in vitro ar mai apela la procedură, dar nu mai pot din motive financiare, relevă datele remise Fashionmoms.

Ca să înțelegem mai bine ce este fertilizarea in vitro și cât durează o astfel de procedură, am vorbit cu dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în combaterea infertilității cuplului. Este coordonatorul echipei Dacia Medical Center și are o experiență de peste 12 ani în reproducere umană asistată.

FASHIONMOMS: Ce este fertilizarea in vitro și care este diferența față de inseminare? Cât durează?

dr. Chadi Muheidli: Fertilizarea in vitro este o metodă de reproducere umană asistată prin care se creează, în laborator, un mediu propice în care spermatozoizii prelevați de la bărbat să fecundeze ovocitele recoltate de la femeie, cu scopul de a obține embrioni viabili. Ulterior, aceștia vor fi transferați în uterul pacientei, în a 2-a, a 3-a sau a 5-a zi, când ajung la stadiul de blastocist, un fel de selecție naturală. Este o procedură minuțioasă, care se întinde pe parcursul câtorva săptămâni, dacă e să socotim și investigațiile care se efectuează anterior începerii stimulării ovariene.
La inseminarea artificială, de exemplu, lucrurile sunt mai simple și mai rapide. La înseminarea artificială, procedura, care presupune injectarea de lichid seminal în uterul femeii, la ovulație, are loc în aceeași zi cu prelevarea și prepararea spermei de la partener. Practic, trebuie doar să monitorizăm ecografic ovulația și să preparăm proba de spermă primită, pentru a selecta material genetic de cea mai bună calitate pentru transfer.

FASHIONMOMS: Cât costă aceste proceduri?

dr. Chadi Muheidli: Dacă o procedură de inseminare artificială costă circa 1.000 de lei, o procedură de fertilizare in vitro costă cel puțin 9.000 de lei, fără a calcula și medicamentația de stimulare ovariană. Aceasta costă cel puțin 4.000 de lei, dar poate ajunge și la 7.000 de lei, ceea ce înseamnă un cost minim de 3.000 de euro pentru o fertilizare in vitro.

FASHIONMOMS: Câte cupluri reușesc să aibă copii prin FIV? De ce acest număr?

dr. Chadi Muheidli: În România,  1 procedură de fertilizare in vitro din 3 se încheie cu o sarcină.

Asta înseamnă o medie de 35%, procent similar celui înregistrat în mai toate țările din Europa. Rata de succes este mai mică sau mai mare în funcție de vârsta pacientei care recurge la această procedură. Cu cât femeia este mai tânără, cu atât șansele de a obține o sarcină cresc. Și invers. Adică rata de succes poate fi mult mai mare decât aceasta, din statistici, pentru că multe dintre pacientele care nu reușesc să devină mame pe cale naturală ajung târziu la medicul specializat în infertilitate, iar șansele lor de a mai rămâne însărcinate scad vertiginos cu cât se apropie sau chiar depășesc pragul de 40 de ani. Iar asta trage și statistica în jos.

FASHIONMOMS: Cât durează, de obicei, o procedură?

dr. Chadi Muheidli: Procedura de fertilizarea in vitro durează 2-3 săptămâni de la momentul în care ne punem la treabă, adică de la momentul în care pacientei îi vine menstruația. Desigur, acest moment are loc după diferite investigații medicale, care durează mai mult sau mai puțin, în funcție de particularitățile fiecărui cuplu în parte. Odată început protocolul, facem injecțiile subcutanate, seară de seară, la aceeași oră, pentru a stimula ovarele, timp de aproape 2 săptămâni, după care preluăm ovocitele, sub anestezie generală, și le trimitem la laborator, alături de proba de spermă oferită de partener. Materialul genetic intră imediat în lucru, pentru a obține embrioni viabili, iar după 2, 3 sau 5 zile are loc embriotransferul.
Răspunsul dacă procedura a avut sau nu succes vine la 12 zile de la transferul embrionului sau embrionilor în uter, când facem analiza de sânge beta HCG, care ne arată dacă există sau nu o sarcină în evoluție. Testele clasice de sarcină, care folosesc probe de urină, nu sunt relevante în această situație.

În România se fac circa 5.000 de fertilizări in vitro pe an

FASHIONMOMS: Statul ajută în vreun fel pacientele?

dr. Chadi Muheidli: Există un program național al Ministerului Sănătății, prin care cuplurile care au indicație de fertilizare in vitro pot obține un ajutor financiar de la stat, de aproximativ 6.200 de lei. E o sumă binevenită, însă nu acoperă toate costurile cuplului, ci doar jumătate, în cazurile fericite. O altă problemă este că cerințele programului sunt destul de stricte și e destul de complicat să fii eligibil. Apoi, fondurile ajung pentru doar 835 de proceduri pe an si nu poți primi bani decât pentru o singură procedură. E puțin, dacă ținem cont că în România se fac circa 5.000 de fertilizări in vitro pe an, potrivit estimărilor. Iar potențialul e și mai mare.

am avut o pacientă de 47 de ani care a reușit să devină mămică prin procedură de fertilizare in vitro, deși statistic șansele nu îi erau deloc favorabile. A fost printre cele mai surprinzătoare cazuri pe care le-am avut până acum.

FASHIONMOMS: Care a fost cel mai dificil caz pe care l-ați avut, dar care până la urmă a avut parte de un final fericit?

dr. Chadi Muheidli:  Mai toate cazurile care ajung la mine sunt dificile, pentru că infertilitatea este, prin definiție, o problemă sensibilă. În plus de asta, o bună parte din cupluri apelează destul de târziu la reproducerea umană asistată, pentru că tot încearcă să obțină sarcina pe cale naturală, chiar dacă ea nu apare. Pentru mine, fiecare caz rezolvat are un final fericit. Orice părinte e fericit și împlinit atunci când își vede prima oară copilul sau îl ține în brațe, însă cei care trec prin atâtea ca să devină părinți parcă au un strop de fericire și recunostință în plus. Ca să dau totuși și un exemplu concret, am avut o pacientă de 47 de ani care a reușit să devină mămică prin procedură de fertilizare in vitro, deși statistic șansele nu îi erau deloc favorabile. A fost printre cele mai surprinzătoare cazuri pe care le-am avut până acum.

Hai în grupul Fashion Moms! JOIN! Ti-a plăcut articolul? Te așteptăm cu un LIKE PE FACEBOOK și UN FOLLOW PE INSTAGRAM! Mulțumim!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here