Supa de legume, greșeala de la începutul diversificării. Ce spune pediatrul

Cu ce încep diversificarea? Cu supa de legume! Sau cu suc de morcovi! Cam acestea sunt opțiunile oferite de mulți medici (pediatri sau nu) mămicilor care nu știu ce cale să aleagă. Se consideră că aceste variante sunt simple pentru un bebeluș care nu are dinți, de cele mai multe ori, și care până la șase luni nu a mâncat decât lapte. Numai că aceste variante nu sunt și cele mai sănătoase.
La fel de greșită este și oferirea laptelui de vacă, altfel decât preparat, unui bebeluș mai mic de un an. Adică este potrivit pentru un orez cu lapte, fulgi de ovăz fierți în lapte, budincă, dar nu oferit pur și simplu pentru băut. Este frecvent folosită explicația că ,,așa am crescut și noi și uite ce sănătoși suntem”. Dacă mă uit în jur văd, însă, multe farmacii, oamenii mereu la coadă ca să-și cumpere medicamente sau la cozi în spitale. Alimentația sănătoasă este, sincer, ceva ce lipsește în țara noastră. Și, oricum, să îți hrănești copilul ca în 1998, de exemplu, pare puțin aiurea, când iată, avem acces la atâtea informații și opțiuni sănătoase. Iar explicații în acest sens avem de la doctor Iolanda Vivisenco, medic primar pediatrie la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” (București) și la clinica Ana Medical Center (Ploiești).
Doctor Iolanda Vivisenco
FashionMoms: De ce nu se mai pune accentul, la începutul diversificării, pe supa de legume și pe sucul de morcovi? dr. Iolanda Vivisenco: Acest lucru se întâmplă pentru că, la ora actuală, știm că supa simplă de legume este o masă hipocalorică, săracă în principii nutritive, iar rolul diversificării este de a înlocui mesele de lapte cu mese la fel de valoroase din punct de vedere nutrițional. Sucul de morcovi, precum și sucurile de fructe erau folosite în trecut la debutul diversificării pentru aportul de vitamine. În prezent, acestea nu mai sunt recomandate în hrana sugarilor deoarece sunt lichide dulci, bogate în zahăr și fibre, ce irită tractul digestiv, putând genera scaune diareice sau dureri abdominale. În plus, zaharurile din aceste sucuri se absorb foarte rapid din tractul digestiv, forțând pancreasul, care va secreta insulina pentru normalizarea glicemiei, iar aceste jocuri ale nivelului de glucoză și insulină din sânge pot conduce, în timp, la afectarea pancreasului, inclusiv cu instalarea unui diabet zaharat mai târziu. FashionMoms: De ce nu se dă lapte de vacă simplu, pentru băut, înainte de un an? dr. Iolanda Vivisenco: Laptele de vacă este impropriu alimentației sugarului. Laptele de vacă, la fel ca orice alt tip de lapte în afară de cel de mamă, nu conține proporția optimă de principii nutritive necesară dezvoltării copilului. Astfel, consumul de lapte de vacă, dacă este folosit ca aliment principal, va antrena boli carențiale precum malnutriția proteică, anemia și rahitismul carențial. În plus, sugarii care beau lapte de vacă au permanent senzație de sete, deoarece acest lapte este foarte sărat, motiv pentru care vor consuma multe biberoane de lapte, pentru a încerca să își potolească setea, biberoane ce vor înlocui celelalte mese de semisolide, cel mai adesea. Ti-a plăcut articolul? Te așteptăm cu un LIKE PE FACEBOOK și UN FOLLOW PE INSTAGRAM! Mulțumim! Hai în grupul Fashion Moms! JOIN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here