Suzeta: cum am ajutat copilul să renunțe la ea

Nu e vorba de mine, ci de fi’mea 🙂 Care a avut o relație cu suzeta ei, de la naștere și până la aproape 3 ani. I-a plăcut, a iubit-o, s-au despărțit amiabil.

După ce i-au ieșit primii dințișori am fost la pedodont, la un control de rutină. Dacă sunteți în căutarea unui medic priceput și cu lipici la copii, în București, eu v-o recomand pe Andreea Lup. Ne-a spus că totul este în regulă și că, în ceea ce privește folosirea suzetei, cât timp nu face exces, merge până aproape de 3 ani. Altfel, riscă deformarea maxilarului.

Așa că ne-am relaxat și am plănuit să i-o dăm cât mai rar. Nu ne-a prea ieșit, se trezea noaptea și cerea suzi, ziua stătea numai cu ea în gură. Când mă uit acum la pozele cu ea bebeluș, întâi văd o suzetă și niște ochi mari și migdalați :)))

Dacă alăptați, sfătuiți-vă cu un consultant cum e mai bine. Am citit că suzeta poate sabota alăptarea, dar nu pot confirma sau infirma din proprie experiență. La noi a fost o mare bătaie de cap cu SNS și biberon.

Întâmplare funny cu suzi: Am fost genul de mamă care, în primele luni, ar fi sterilizat și copilul, dacă se putea :)) Avea 2 luni și ceva când am fost la biserică, să-i citească preotul niște rugăciuni speciale legate de taina botezului. Și, cum o ținea preotul și o plimba pe la altar și-i cânta, bebelușa scapă suzeta din gură. Noi, panicați că va plânge, ne căutăm de a doua suzetă (aveam mereu de schimb la noi!), căutăm apa pe care scria că dezinfectează tot doar făcând puf puf (o știți, nu? v-o recomand și pe aceasta!), când vedem copilul iar cu suzeta în gură! Am leșinat pe loc, în biserică. ,,Păi…”, apuc să îngaim, șocată. ,,Stai, mamă, liniștită, că am spălat-o eu!”, îmi zice doamna care vindea lumânări. Am rămas atunci fără cuvinte. Am blocat ,,incidentul” în mintea mea și am continuat să sterilizez și să schimb la suzete mult timp după aceea. 😂 😂 😂

În timp am descoperit o carte foarte faină ,,Suzi, zâna suzetelor”, pe care am îndrăgit-o cu toții. Și am citit mult din ea, în ideea de a pregăti copilul să renunțe la suzetă. Nici vorbă! Descoperise joaca cu ea, o alinta, îi zicea numai ,,suzeta mea iubită”. Se trezea noaptea și o căuta sub pernă, prin pat, erau nedespărțite.

Am citit că suzeta trebuie tăiată, dată prin ardei iute, dată unui bebeluș, prin oțet, sare de lămâie sau piper! Nu, n-am făcut asta. Și nu am renunțat să-i citim, nici să-i inducem ideea că a crescut, că suzeta ei merită să plece pe tărâmul suzetelor, la bebeluși, la caței, la pisici, oriunde! I-am inventat personaje, povești, am tot lucrat la pregătirea mentală.

Într-o zi ne uitam pe geam. Aveam și cățel și, cum stăteam noi două și ne amuzam din diverse, văd că scoate suzeta și o aruncă pe geam: ,,Să se ducă la Haiduc!”, a râs pitica mea cu gura până la urechi. Atât mi-a trebuit. Am pândit momentul potrivit, am luat repede suzeta de unde aterizase și am ascuns-o. Când m-a întrebat unde e și a început s-o caute, i-am zis că a plecat pe tărâmul suzetelor, de care tot citeam de câteva luni. Am luat cartea și i-am zis să verificăm dacă a ajuns. Și da, acolo era, între paginile poveșii: o suzetă care semăna cu a noastră, fericită și zbenuindu-se printre alte suzete. Iar puiul meu s-a resmenat și s-a bucurat pentru suzeta ei iubită.

A mai întrebat o perioadă de suzi, dar fără să facă o dramă din asta. Și am înțeles că era pregătită să facă acest pas. Avea aproape 3 ani. Am fost așa mândră de ea.

Aceasta a fost povestea noastră cu suzeta. Lungă și cu happy-end. Totul este bine și cu dințișorii: tratăm mici demineralizări, altfel totul este în regulă.

Previous articleVine diversificarea! Eu cu ce încep?
Sunt jurnalist de profesie, actualmente mama de fetiță! Ideea de fashion mom nu este doar despre cum să nu te neglijezi după naștere. Dacă ai impresia, în general, că nu ai timp pentru tine, după ce apare un bebe o să te confrunți, pe bune, cu asta! Și totuși, există viață, relaxare, modă, machiaj, dietă, cafele și vacanțe și după naștere! FashionMoms este și despre informare continuă DIN SURSE OFICIALE, pentru a fi în trend cu tot ce înseamnă creșterea sănătoasă a bebelușului.
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here