Viciile îți pun copilul în pericol de moarte, avertizează medicii

Am fumat, am consumat alcool, am băut cafea în sarcină și uite că am un copil sănătos, nu a pățit nimic! Fals, te contrazic medicii din toată lumea, te-ai expus unor riscuri! Viciile tale ți-au pus în pericol sarcina iar bebelușul va avea de suferit pe parcursul vieții.
Fumatul duce la avort spontan, îmbătrânirea placentei sau chiar moartea fetală Sună terifiant, nu? Studiile arată că în Statele Unite, de exemplu, 1000 de bebeluși mor în fiecare an din cauză că mamele lor au fumat în timpul sarcinii. ,,Copilul tău fumează o dată cu tine”, avertizează medicii. Substanțe ca nicotina, monoxidul de carbon, arsenicul trec prin placentă și afectează calitatea oxigenului de care are nevoie bebelușul tau ca să se dezvolte normal. Mai mult ca sigur o fumătoare gravidă va naște prematur sau copii cu greutate mică. Și gravidele care nu fumează dar stau într-un astfel de mediu (second-hand smoke – fumători pasivi) se supun acelorași riscuri. Cercetătorii au descoperit efecte devastatoare ale fumatului în sarcină: pierderea sarcinii, nașterea unui copil mort, sarcina extrauterină, întârzierea dezvoltării intrauterine, distrugerea placentei, nașterea prematură. Societatea Americană de Cancer transmite faptul că renunțarea la fumat, chiar și după instalarea sarcinii, face diferența! Cum riscați să vă îmbolnăviți copiii chiar dacă nu fumați Și riscurile nu se opresc aici! Studiile vorbesc despre thirdhand smoke, adică despre inspirarea rezidurilor lăsate de fumători pe canapele, perdele, pereți, haine. Cu alte cuvinte, dacă stați în preajma unor fumători, dacă intrați într-o încăpere în care s-a fumat, deveniți purtători ai particulelor periculoase rezultate din fumul de țigară. Fără să știți, când ajungeți acasă, vă expuneți copiii, chiar dacă nu sunteți fumători! Ei au plămânii mici și devin o țintă singură pentru răceli, pneumonie, astm, infecții ale urechii, chiar cancer. Consumul mare de cafea poate provoca pierderea sarcinii S-au făcut numeroase studii cu privire la consumul cafelei în timpul sarcinii. Cofeina trece prin placentă și influențează somnul și mișcările bebelușului în uter, asta este sigur 100%. În privința cantității de cafea care se poate consuma zilnic, cercetătorii recomandă maximum 200 de miligrame.  Cu atât mai mult cu cât unele studii au arătat că gravidele care consumă o cantitate mai mare de cafea decât cea recomandată anterior sunt de două ori mai predispuse să piardă sarcina decât cele care nu consumă cafea. Pe baza studiilor făcute până acum, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum moderat.  American Pregnancy Association consideră că gravidele nu ar trebui să bea cafea deloc. Alcoolul consumat în sarcină poate duce la întârzieri în dezvoltarea copilului
Chiar implică riscuri un pahar de vin consumat ocazional? Părerile sunt împărțite. În mod cert, consumul regulat de alcool provoacă bebelușuli anomalii neurologice, întârzieri în dezvoltarea mentală și, mai târziu, probleme de comportament. Mai multe despre restricțiile din sarcină a scris Cătălina. Nu se cunosc exact urmările unui consum ocazional de alcool în sarcină. Oficiali citați de Organizația Mondială a Sănătății recomandă, însă, evitarea totală a alcoolului din momentul în care începeți să planificați sarcina.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here