Un bilet dus-întors în lumea virtuală, vă rog!

Photo by rawpixel on Unsplash

La ce ne gândim când postăm fotografii ale copiilor noștri pe Facebook, Instagram sau în diverse comunități online? Sau când le facem cont, unde le expunem copilăria, pas cu pas? Vrem aprecieri, comentarii care să ne confirme că avem copii frumoși? Vrem să le arătăm tuturor că pot să mănânce singuri, că s-au ridicat în picioare sau că au un zâmbet fermecător? Cel mai fermecător din lume?

 

 

 

 

 

Dar dacă am ști că tot ce postăm este urmărit, din spatele unor conturi false, atent construite, de către pedofili? Dacă am ști că multe dintre fotografiile în care apar copiii noștri, în ipostaze inocente, ajung pe rețele online de pornografie? Sunt șanse de 50% să se întâmple asta, spune psihologul Mihaela Dinu, de la Salvați copiii. România face parte din țările europene unde imaginea minorului este cam slab protejată prin lege. Mai multe date am publicat în alt articol, pe o temă similară.

Sigur, ne luăm câteva măsuri de protecție – ne alegem cu grijă cercul de prieteni virtuali; restricționăm accesul la anumite fotografii, astfel încât să fie văzute doar de către rude și prieteni apropiați; evităm să punem fotografii explicite. ,,Este important să fim decenți în ceea ce expunem, așa ne protejăm copiii”, subliniază psihologul Mihaela Dinu.

Amina Tomescu este blogger și mamă a doi copii. Și obișnuia să scrie despre peripețiile micuței sale, să posteze fotografii mai mult sau mai puțin explicite. Până într-o seară, când la o fotografie absolut banală, în care fetița abia se zărea pe bancheta din spate a mașinii, a primit următorul comentariu: ,,Ce frumoasă este!”. Venind din partea unui cunoscut, ar fi fost în regulă. Însă nu a putut afla nimic despre persoana aflată în spatele unui profil pe care l-a simțit ca fiind ,,dubios”.

Expunerea online a copiilor nu vine, însă, numai din mediul de acasă. În multe grădinițe există camere de supraveghere, la care, teoretic, doar părinții au acces. Practic, însă, parolele de protecție pot fi sparte foarte ușor. Există, de asemenea, serbările și activitățile la care ne ducem copiii, evenimente unde toată lumea face fotografii, le postează, le distribuie pe ,,n” profile. V-ați gândit câți utilizatori ajung să aibă acces la fotografiile în care ne apar copiii? Aici putem interveni noi, părinții. ,,Putem spune <<nu>> prelucrării fotografiilor și expunerii în online, fără consimțământul nostru chipul copilului nu poate fi expus. – Angelica Juracopschi, avocat.

Cea mai periculoasă mi se pare, însă, expunerea pe care chiar copiii noștri o afișează. Suntem așa mândri de ei , că știu să învârtă internetul pe degete, mai ceva ca noi. ,,Habar nu am ce face și cum face, că nu l-am învățat eu! Știe mai multe decât mine!”, cam așa ne lăudăm, nu? Înainte să le dăm acces la rețelele de socializare cred că ar trebui să le explicăm foarte precis ce nu se face niciodată: live din casă, check-in de la școală, de la after school, din parc, din tabără – practic, să nu poată fi localizați în timp real de persoane necunoscute, să nu dea informații referitoare la adresa de acasă, vârstă, școala pe care o frecventează.

Sincer, habar nu avem ce pot să facă ai noștri copii în lumea asta virtuală. Daniela Dumitrescu, psiholog la Protecția Copilului, a pătruns puțin acolo, cu ajutorul unui adolescent. Ce a găsit (șocant, vă garantez), a scris aici . Copiii noștri au propriile comunități online de care habar nu avem și unde ajung să  furnizeze multe detalii care ar trebui să rămână private și care ajung să se întoarcă împotriva lor – adesea, sub formă de bullying online.

Bun, ce este de făcut în cazul ăsta, cum reușim să ne protejăm copiii? Fără îndoială, o relație bazată pe comunicare și încredere ne ajută mai mult de 50%. Așa suntem la curent cu ce se întâmplă în viața lor și putem să îi ajutăm la nevoie. Activitățile sănătoase ne pot ține copiii departe de lumea virtuală – joacă în familie, drumeții, cărți, teatru, activități care să ne implice pe toți. Tot Daniela Dumitrescu subliniază cât este de important să le transmitem copiilor obiceiuri sănătoase – ,,Nu putem să stăm mereu cu telefonul în mână și să avem pretenția să ne vedem copiii citind cărți, singuri, în pat. Internetul trebuie să fie doar o distracție, nu un mod de viață“. Sau, așa cum am vrut să exprim prin titlu, călătorim în lumea virtuală dar să nu uităm că trebuie să ne și întoarcem!

Discuțiile le-am purtat în cadrul unui eveniment marca Digital Parents Talks, ediție moderată de Ana Nicolescu. Acolo ne-am reunit bloggeri, psihologi, avocați. Sponsor al evenimentului a fost Lidl Romania, parteneri OK Center Romania și Mustela Romania. Fotografiile au fost realizate de Mihai Răitaru.

Dacă v-a plăcut articolul vă așteptăm cu un LIKE PE FACEBOOK și UN FOLLOW PE INSTAGRAM! Mulțumim! Hai în grupul Fashion MomsJOIN

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here