Vine diversificarea! Eu cu ce încep?

“Și, cum ai început diversificarea? Cu legume la abur, la blender? Cu fructe la cuptor? I-ai dat ou? Dar căpșune? La câte zile i-ai introdus în alimentație o nouă legumă?”.

Pe măsură ce se apropia aniversarea de 6 luni, eu eram foarte stresată că nu am reușit să citesc cărți despre diversificare. Tot răsfoiam ghidul OMS, citeam la greu dezbaterile online între taberele clasic și blw și investeam în castronașe colorate, farfurii cu ventuză și bavețici pentru ce urma să vină.

Citește și Diversificarea la bebeluși: ce este, cum începem, mituri și întrebări

M-am consultat și cu pediatra, deși citisem că, atât timp cât copilul nu are alergii, afecțiuni medicale, să diversificăm copilul nu înseamnă să-l tratăm de vreo boală 🙂 Nu mi-a spus să merg pe vreun stil anume, doar să am grijă să-i dau ce mâncăm și noi (evident, fără prăjeli, grăsimi, miere – interzisă până la vârsta de un an, zahăr – de evitat cât mai mult posibil, sare – nerecomandată în primii doi ani) și să am răbdare până se obișnuiește cu texturile alimentelor. Să nu-i lipsească apa. Nu am mers pe regula “o legumă la trei zile” deoarece noi, părinții, nu avem teren alergic.

De teamă să nu ,,stric” copilul dacă încep greșit diversificarea, am așteptat până pe la vreo 6 luni și 2-3 săptămâni. Până la urmă mi-am luat inima în dinți și i-am dat măr crud, ras pe răzătoarea din sticlă. I-a plăcut! Au urmat, în alte zile, mixuri de legume la abur în sita de la Ikea și zdrobite cu furculița. Le-a acceptat și pe acelea. Îi dădeam morcov, cartof dulce, dovlecel, ardei gras, broccoli, zucchini. Din amestecurile acestea nu lipseau mărarul sau pătrunjelul, ca să aibă mâncarea gust. Nu am vrut să îi dau blenduit, dar nici bucăți nu m-am încumetat.

Cam într-o lună avea introduse în alimentație și oul (da, gălbenuș+albuș), iaurtul, carnea de pasăre (mereu i-am dat pui de la țară, carne de porc și carne de vită de la măcelărie), fructele de sezon (inclusiv zmeură, mure, căpșune), brânză făcută în casă. Până într-un an a încercat și vită, porc, pește.

Citește și Supa de legume, greșeala de la începutul diversificării. Ce spune pediatrul

Vic a avut primii dințișori la aproape 5 luni. Studiile arată că un bebeluș poate gestiona bucăți și în lipsa danturii, deci nu e cazul să le dăm numai blenduit celor cărora le ies dințișorii mai târziu. Dar un curs de prim-ajutor prinde foarte bine, ca să nu leșinăm la fiecare gag. Noi stăteam împreună la masă, mâncam și îi arătam cum să mestece bine tot ce bagă în gură. Și am observat că era foarte atentă, ne-a studiat bine! (ei oricum îi plăcea mai mult să studieze decât să mănânce!)

Cred cu tărie și acum, la mai bine de 3 ani de la debutul diversificării copilului, că trebuie să ne informăm bine ca să putem asigura o nutriție sănătoasă copilului. Nu ascultăm nici de vecina, nici de cea mai bună prietenă, nici de bunica. Avem cărți, avem acces online la cele mai noi recomandări, avem posibilitatea de a discuta cu mai mulți medici. Adică nu diversificăm după ureche, că așa se făcea și înainte și uite ce mari și sănătoși am crescut. Nu, nu suntem sănătoși, suntem generații la rând cu probleme cronice de sănătate. Pe care, dacă le-am investiga, am descoperi că au legătură mare cu alimentația.

Citește și Gustări periculoase care trebuie scoase din alimentația copiilor

Doar informați putem fi pregătiți pentru orice. Adică: vor fi perioade în care copilul va fi dispus să încerce, de curiozitate, orice aliment. Și vor fi perioade în care copilul va refuza tot. Vor fi perioade în care va face fixații alimentare – la noi au fost luni (da, luni) cu meniu format strict din banane, iaurt și pâine cu unt. Vor fi perioade în care copilul va stagna în greutate. Evident, în tot acest timp vom auzi în jur numai despre copii care mănâncă de toate și iau în greutate. 😊

După mai bine de 3 ani de la debutul diversificării, vă pot spune că vor veni și zile mai apropiate de normalitate, în care micii mofturoși vor începe să mănânce variat. Există speranță!

Hai în grupul Fashion MomsJOIN! Ți-a plăcut articolul? Te așteptăm cu un LIKE PE FACEBOOK și UN FOLLOW PE INSTAGRAM! Mulțumim!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here